onsdag 13 januari 2016

Det mångsidiga enbensstativet

Att ett enbensstativ, eller monopod, är ett måste i varje välutrustad kameraväska det vet vi redan. Enbensstativet räddar oss ofta från skakningsoskärpa när det av olika anledningar är svårt att använda ett trebensstativ, tripod. Det kan t ex vara på platser där det är svårt att få plats med ett trebensstativ, eller där vi måste röra oss så fort att det är svårt att hänga med utan tunga och dyra stativhuvuden på trebensstativet.

En alternativ användning till enbensstativet är att sätta en blixt på det, om man har tillgång till en assistent. Till exempel vid en porträttfotografering utomhus är det ypperligt om man har en assistent som kan hjälpa till med att hålla i en blixt. Med enbensstativ och assistent så kan du höja upp blixten högt ovanför modellen och variera dig i ljussättningen. Om du använder en kamerablixt, speedlight, så följer det ofta med ett blixtstöd som gör att du kan ställa blixten på marken. Under stödet sitter det ofta en 1/4"-gänga som passar på de flesta enbensstativ. Gänga fast stödet och sätt dit blixten.

Om du istället använder studioblixtar så kan du bli tvungen att sätta fast en så kallad spigot på stativet. Det är en svarvad mutter som ser ut som änden på ett belysningsstav, som studioblixtarna i allmänhet passar på.

Så ett enbensstativ kan vara mångsidigare än man tror...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar