söndag 24 januari 2016

Billig husbil

Ett sätt för den som vill åka runt och fotografera runt om i Sverige och resten av Europa är att bygga en liten smidig husbil. Det finns mängder av videos om hur man bygger om populära MPV-modeller som Citroën Berlingo, Peugot Partner, Renault Kangoo, Citroën Jumpy, Peugeot Expert, etc till billiga husbilar. Oftast är dessa anpassade för en person, men i undantagsfall två.

Visst blir det spartanskt, men med lite uppfinnsingsrikedom är det ganska fantastiskt hur mycket det går att göra på ett mycket begränsat utrymme. Extra batteri, färskvattentank, gråvattentank, bord, soffa, säng och såklart massor av smart förvaring är några exempel på innehåll. Delar en video med en Peugeot Partner som på ett enkelt sätt blir en husbil för en person.

Det man ska ha i minnet är att alla varianter av modeller som visas i dessa videos inte finns i Sverige. Bland annat har alla skåpmodeller som säljs här en mellanvägg mellan lastutrymmet och förarutrymmet, som de inte verkar ha i andra europeiska länder.

Varför ska man då tränga sig in i en liten bil såhär? Ja, först och främst är den billig i inköp. Den har en överlägsen bränsleekonomi jämfört med en "riktig" husbil, den är liten och smidig och får plats på alla vanliga parkeringar, den kostar inget extra vid bro- och färjeöverfarter utan går som personbil och inte minst så väcker den väldigt lite uppmärksamhet. Speciellt gäller det om det är en skåpmodell då den ser ut som en helt vanlig hantverkarbil.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar