tisdag 5 januari 2016

Bok: Anders Jallai - Vetenskapsmannen

Anders Jallais senaste bok, Vetenskapsmannen, handlar om fallet med en försvunnen svensk vetenskapsman utanför Grisslehamn 1986.

Handlingen i korthet: En utredare på Säpo som varit sjukskriven får av sin chef möjligheten att välja mellan ett antal olika cold cases att arbeta med, för att komma tillbaka till jobbet efter en personlig tragedi. Hon väljer fallet med den försvunne vetenskapsmannen Sven Olin, anställd vid Statens Lantbruksuniversitet, som försvann på havet utanför Grisslehamn 1986. Mannen var en van sjöman och trots detta återfanns båda hans båtar drivande i Ålands hav några dagar efter att han anmäldes försvunnen.

I sitt arbete intervjuar hon Anton Modin, som bodde i samma by som mannen och som även genom sitt dåvarande arbete på SSI kunde ha insyn i fallet, då Olin även hade uppdrag för försvaret.

Jallai fortsätter med sina romaner att kritisera de svenska underrättelse- och säkerhetstjänsterna. Mycket handlar, förutom om Säpo och de militära säkerhets- och underrättelseavdelningarna, om Stay behind-nätverk, IB03 och Arla Gryning. Om vilka krafter det är som styr över dessa grupperingar som anser sig stå över lagen för rikets säkerhet, och om någon över huvud taget har någon möjlighet att styra över dem.

Det är intressanta teorier som Jallai för fram, och man vet att delar av det han skriver bygger på dokument som han fått i sin ägo som har hemligstämpling med både enkel och dubbel ram. Däremot är det ju svårt att veta exakt vad som bygger på fakta, och jag skulle gärna vilja läsa en sammanställning av fakta i dessa fall. Då skulle såklart Jallai göra sig skyldigt till brott, Befattande med hemlig handling, vilket kan ge honom fängelse i upp till två år.

Boken är en stunds helt ok underhållning som kittlar extra när man vet att delar av den bygger på sanningen, men det känns som om Jallai tömt ut den här vägen att få ut resultatet av sin forskning. Det är dags att röja fakta nu! Betyget blir 3 spioner av 5.

Brottsbalken, 19 kap "Om brott mot Sveriges säkerhet"
7 § Den som, utan syfte att gå främmande makt tillhanda, begår gärning som avses i 5 § döms, om uppgiften rör något förhållande av hemlig natur, för obehörig befattning med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst två år. Lag (2014:383).

Jallais böcker: 
Spionen på FRA
Landsförrädaren
Natoagenten
Bilderbergmötet
Anton Modin: I rikets tjänst
Vetenskapsmannen

Not: I rikets tjänst utspelar sig under det tidiga 1980-talet när Anton Modin värvas till underrättelsetjänsten.

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar