måndag 24 februari 2014

Otrevlig OS-eftersmak

Igår i samband med OS-finalen i herrarnas ishockey avslöjades det att Nicklas Bäckström, center i Tre kronor, testats positiv i ett dopingtest efter kvartsfinalen mot Slovenien. Att inte Bäckström var med på isen i finalen var illa, han var en av de dominerande spelarna i semifinalen mot Finland och med världsspelaren Henrik Zetterberg redan borta från en centerposition var saknaden stor. Jag tror att Kanada hade varit numret större än Sverige ändå i finalen, men kanske hade man åtminstone kunnat bjuda upp till dans.

Igår kväll och idag har det kommit kommentarer och förklaringar från svenskt håll, där Bäckströms allergimedicin sägs vara förklaringen till att gränsvärdet av det förbjudna ämnet Pseudoefedrin överstigits. En medicin mot pollen som Bäckström enligt uppgift använt i 7 år. Det är många siffror som figurerar, men en sak som talar emot att det är sant, är att Pseudoefedrin var förbjudet fram till 2004, därefter tillåtet och från 2010 förbjudet igen. Dock höjdes den tillåtna nivån från 15 nanogram per milliliter urin till 150 nanogram per milliliter urin, alltså 10 ggr mer. Bäckströms prov sägs ha innehållit 190 nanogram per milliliter.

Orsaken till att det finns med bland förbjudna preparat är att ämnet vidgar svullna luftrör och gör det lättare att andas.

Den svenska ledningen är mycket kritisk till att IOK väntade med att meddela resultatet till bara någon timme före finalmatchen, vilket vida översteg de 48 timmar som utlovats för besked.

Det är jättetråkigt att fokus mot slutet av turneringen ligger på det här och den svenska ledningens kritik mot IOK och inte på det fina spel och den fint genomförda turneringen av det svenska laget.

Min egen tolkning i frågan är att OM det visar sig att Bäckström tagit allergimedicinen efter behov och i samråd med lagläkaren så är det klantigt på gränsen till det straffbara. Då måste Svenska Ishockeyförbundet se över sin organisation under OS och VM för att säkerställa att inget liknande sker igen. Om det däremot visar sig att han, som representanter för det finska laget påstår, tagit Pseudoefedrin i sin rena form, så är det en dopningsskandal och då tycker jag att han ska straffas hårt för det.

Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar