tisdag 4 februari 2014

Hindrar Vita Huset demokrati och fri journalism?

Vita Husets och president Obama har hamnat i ett mediamässigt blåsväder genom sitt sätt att arbeta med en stabsfotograf. Fotografen, Pete Souza, normalt anställd på Chicago Tribune, följer president Barack Obama på alla hans resor och engagemang och är på en del av dem den enda närvarande fotografen. Att detta sätt att arbeta stör pressfriheten är uppenbart anser en samarbetsorganisation för korrespondenter som bevakar Vita Huset, the White House Correspondents' Association och stora tidningar som New York Times. Detta framfördes i ett brev som i november skickades som protest till Vita husets pressekreterare.

"Ni ersätter oberoende journalism med visuella pressreleaser" säger brevet bland annat, och efterlyser en mer nyanserad skildring av många av presidentens åtaganden.

Pete Souza själv, som tidigare tjänstgjort för president Ronald Reagan, på posten 1981-89, säger att fotograferna har i högre grad tillgång till presidenten idag än vad man hade under Reagans tjänstetid. Souza menar själv, på ett mycket korrekt sätt, att vissa av hans kollegors önskemål kan anses vara legitima, medan andra inte är det.

J David Ake, andreman vid Associated Press fotoavdelning, beskriver problemet med "Kärnfrågan är att Vita Huset använder hans bilder och sprider dem till allmänheten, och de blir då de enda historiska dokumenten av dessa händelser"

Vita Husets talesmän säger istället att Pete Souza bara blir en syndabock för journalistkåren som ser hur tekniken och användandet av sociala medier vänder upp och ned på branschen.

Ett mycket intressant ämne, speciellt eftersom det inte är en diktatur vi talar om utan världens största demokrati...

Limit on Access Stirs Tensions Between White House Photographer and Press Corps

Officiell bild från Vita Huset, foto Pete Souza
Public domain


President Barack Obama, fotograferad av en oberoende fotograf

Foto: BeckyF
Licensierad enligt Creative Commons 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar