söndag 16 februari 2014

Grattis till guldet, igen!

I rättvisans namn får vi väl gratulera även det svenska herrlaget till guldet i skidstafetten och till en fantastisk insats! Det blev ett lopp ganska annorlunda mot damernas där Sverige i princip var avhängt från guldstriden inför den sista sträckan. I herrloppet hade svenskarna grepp om händelserna från sträcka 2.

Under sträcka 1 tappade Åsarnas Lars Nelson skidan efter en kollision med den ryske åkaren. Nelson hölls sig ändå bra med och växlade som en del av täten. Daniel Richardsson drog ifrån klungan på andra sträckan och åkte större delen i sällskap med en eller två andra åkare. När Johan Olsson tog över på sträcka 3 hade han sällskap av den finländske åkaren och ledningen såg stabil ut. Mot slutet av sträckan tappade finländaren och den ryske åkaren satte en helt vansinnig fart för att komma ikapp Olsson som växlade i ledning med ca 14 sekunder. Ut på sträcka 4 gick Marcus Hellner, med en fransman och en ryss som närmast jagande bakom. De 14 sekunderna blev ganska snart 20 och 22 sekunder och efter andra varvet på banan var skillnaden närmare 40 sekunder. Hellner kunde kosta på sig att ta emot en flagga från en av lagmedlemmarna i det förra olympiska guldlaget i Vancover, Anders Södergren, och defilera in i mål. En helt fantastisk insats av laget och Sverige tog nu båda gulden i stafett, något som inte hänt sedan 1972 i Sapporo när Sovjetunionen vann båda. Sverige lyckas således också försvara guldet från Vancover 2010. Vilken succé för skidlandslaget!