torsdag 13 februari 2014

Fortsatt inkonsekvent om åtelkameror

Myndigheterna fortsätter att behandla frågan om åtelkameror på ett mycket inkonsekvent sätt. För några dagar sedan berättade vi om ett fall där en jägare blivit frikänd för en uppsatt åtelkamera i skogen, sedan undersökt för ett annat fall av samma sak, medan Landstinget i Dalarna inte ens undersöktes för ett fall där två övervakningskameror satts upp och fotograferat minst 1.700 personer vid en parkeringsautomat. Nästa exempel är Grimsö forskningsstation i Lindesbergs kommun som nyligen fått tillstånd att övervaka kadaver i skogen. Syftet med kameraövervakningen sägs vara att undersöka interaktionen mellan varg och björn vid kadavren. Tillståndet gäller totalt fyra kameror, i Älvdalens, Mora, Orsa, Rättviks, Faluns, Hedemora, Avesta, Smedjebackens och Ludvika kommuner, under perioden 1 februari till 31 maj varje år fram till 2016. Tidsperioden kan ju tyckas lite märklig med tanke på att björnen kommer ur sitt ide tidigast i senare delen av april.

Interaktionen mellan björn och varg finns för övrigt ganska väldokumenterad vid åtlingar för fotografer både i Finland och Sverige. Att tro att skillnaden i beteende skulle vara av någon avgörande betydelse ser jag som mindre troligt.

För oss fotointresserade och för jägare som vill använda åtelkameror i jakt känns det återigen som tillämpningen av förbudet mot kameror i skogen till förmån för den personliga integriteten är ytterst godtyckligt.

/Christer Hägglund


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar