fredag 7 februari 2014

Dags för olympiska vinterspelen i Sotji

Så är det då äntligen dags igen för de olympiska vinterspelen i Sotji i Ryssland. Spelen är de tjugoandra olympiska vinterspelen och det är första gången Ryssland står som värd för vinterspel. Det ska under tiden från 7-23 februari tävlas i 98 grenar i 15 sporter. Som vanligt tjuvstartar några grenar och tävlingarna inleddes redan den igår, den 6 februari.

Sotji är en stad i södra Ryssland, belägen vid Svarta havet och inte långt från västra Kaukasus. Staden har ca 370.000 invånare och turismen är en stor inkomstkälla där närheten till Svarta havet drar cirka 4 miljoner människor per år till staden. Förutom att vanliga ryska turister reser till Sotji har maktens män ofta haft sina sommarresidens här. Så har Vladimir Putin och så hade även Boris Jeltsin och Josef Stalin. Det var även här i Sotji som Putin befann sig när ubåten Kursk sjönk och Putin fick utstå massiv kritik för att han låg kvar i solstolen vid Svarta havet istället för att leda sitt land i en kris. I Sotji kommer 2014 det första formel 1-loppet i Ryssland att hållas, på en bana som sägs få Monaco-känsla.

Vi kommer i vanlig ordning att rapportera nyheter från spelen utifrån ett fotoperspektiv. De stora kameratillverkarna satsar hårt på att vara tillgängliga och att ge användarna av sin utrustning de allra bästa förutsättningarna för att kunna bedriva ett bra arbete. Vi ser ingen anledning till att detta kommer att förändras nu, jämfört med till exempel spelen i London för två år sedan.

Totalt sägs förberedelserna för spelen ha kostat 342 miljarder kronor, och bara mediacentret har kostat 288 miljoner kronor. Enligt uppgifter i Aftonbladet säger Rysslands fd vice premiärminister att så mycket som motsvarande 201 miljarder svenska kronor har försvunnit genom korruption under förberedelserna.

Peter Forsberg och Henrik Zetterberg vid OS i Vancover 2010. Zetterberg
finns med även i 2014-års OS-trupp.

Foto: Mafue
Licensierad under Creative Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar