torsdag 6 februari 2014

Likhet inför lagen?

Jakt o jägare berättar nu historien om hur polisen i Falun ger exempel på det gamla uttrycket att sila mygg och svälja kameler. Det hela handlar om att en jägare blivit friad för att ha satt upp en åtelkamera. I rättens dom stod det bland annat att kameran satt ensligt till och risken för att någon människa skulle fastna på bild ofrivilligt var mycket liten. Polis och åklagare har nu inlett en ny förundersökning mot mannen för en annan åtelkamera, även den placerad långt ifrån bebyggelse.

Christer Halvarsson, också boende i Falun, är jägare och tidigare anställd av Landstinget. När Halvarsson fick höra om sin jägarkollega anmälde han två övervakningskameror som han, i tjänsten, satt upp i anslutning till parkeringen på Falu lasarett. Halvarsson påpekade för sin chef att man behövde tillstånd för kamerorna vilket hans närmaste chef sa var på gång. Efter en tid stals den ena kameran, men den andra hade när den tömdes registrerat 1700 bilder på människor som köpte parkeringsbiljett.

När Halvarssons anmälan om kameran kom in, frågade Länsstyrelsen Landstinget om kameran, och fick då beskedet att det inte var en kamera utan endast en attrapp. Efter ytterligare påstötning så åkte en jurist från Länsstyrelsen ut till kameran och skruvade ned den. Batterierna var då slut men det visade sig finnas en stor mängd bilder på minneskortet. Där anser Länsstyrelsen att deras jobb är avklarat. "Vi ska se till det inte sker någon fotografering utan tillstånd. När kameran är nedplockad är vår roll i saken slut", säger juristen Lars A Andersson till Jakt o jägare.

Hos polisen väljer man att göra det man kan bäst, lägga ner utredningen eftersom det inte går att styrka brott. Var de 1700 bilderna tagit vägen verkar det inte vara någon som vet. "Det finns omständigheter som gör att brott inte kan styrkas" säger Lars Nordanbro hos Falupolisen.

Chefen på landstinget verkar gå helt fri i frågan, då hon trodde att det Halvarsson satte upp var kameraattrapper. Att dessa kostade 5000 kr/st reflekterade hon tydligen inte över. Inte heller att kamerorna skickade bilder till landstingets bevakningsservice gjorde att chefen misstänkte att kameraattrapperna var riktiga.

Någon likhet inför lagen finns inte, inte heller inför lagen om otillåten kameraövervakning. När den ena dummare än den andra väljer att inte förstå det vilken normalbegåvad femåring som helst förstår, blir ärenden nedlagda och bortglömda. Men ve och fasa för den som sätter upp en kamera ute i storskogen.

/Fotofyndet

Åtelkamera i skogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar