söndag 2 februari 2014

Att dokumentera en graviditet

Något fantastiskt som för de flesta inte händer så många gånger i livet och som måste dokumenteras ordentligt är graviditeten. Detta av flera skäl, men några som jag själv känner är att kvinnans kvinnlighet på något sätt står på toppen under graviditeten. De kvinnliga formerna förstärks, nästan överdrivs, och orsaken till dem kommer fram. Att visa sitt barn hur mamma såg ut när det låg i magen är också väldigt roligt. Och som sista grej så tycker jag att det är väldigt intressant att se efteråt, när kvinnan återfått sin normala kropp, hur mycket större hon var. Det kan vara en upplevelse att se faktiskt.

Jag tycker att man ska ta bilder både med och utan kläder. Nakenbilder på en gravid kvinna har en tendens att accepteras av folk som inte annars är särskilt förlåtande för liknande bilder. Ett tips är att på helkroppsbilder vrida kroppen lite från sidan och kanske hålla för bröstet, för att helt enkelt göra bilden lite mindre "naken". Bilder rakt från sidan accentuerar magens form och storlek.

Kom också ihåg att pappan bör vara med på någon bild. En idé där kan vara en bild där både mamman och pappan håller sina händer på magen, som ett tecken på samhörighet. Se exemplet nedan. Är du både pappa och fotograf? En enkel infraröd fjärrutlösare och ett kamerastativ kommer du långt med. Har din kamera en HDMI-utgång kan du använda en HDMI-kabel och ansluta den till din TV för att få bättre kontroll på kompositionen.

Många kvinnor får bristningar och andra märken i huden som hon kan uppleva som vanprydande. Jag tycker att man ska kolla med kvinnan om hon vill ha märkena borttagna på bilderna, om det låter sig göras, eller om hon tycker att de ska vara kvar. Trots allt är dessa märken en naturlig del av den förändring som kroppen går igenom.

Lycka till!

Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar