Aftonbladets fotograf Urban Andersson har varit i Nordkorea och fotograferat. Men inte de vanliga propagandaliknande bilder som visar det glada folket som idogt strävar i vardagen, inte sällan under en bild på någon av ledarna Kim Jong-Un, hans far Kim Jong-Il eller den evige presidenten och landsfadern Kim Il Sung. Det här är istället bilder på folkets verkliga vardag, med utbredd svält, fattigdom och stor saknad av mycket som kan räknas till livets nödtorft. I dagarna har även en FN-rapport publicerats med rapporter om de otroliga grymheter som begås mot befolkningen av regimen. Mellan 80.000 och 120.000 människor bedöms sitta i fångläger där svält, skenavrättningar, våldtäkter och annan grymhet är vardag.
Korea-halvön var ockuperad av Japan under andra världskriget. När de japanska styrkorna kapitulerade delades halvön upp i två delar, där Sovjetunionen styrde över den norra delen och USA över den södra. Efter en politiskt mycket stormig tid med maktkamp i den södra delen utsåg amerikanerna den västvänlige och Princetonutbildade Syngman Rhee till ledare för den södra delen och norr om den 38:e breddgraden skapades folkkommittéer under ledning av Sovjetunionen. I februari 1947 bildades folkets församling med den förre gerillaledaren Kim Il Sung som ledare. 1950 utbröt Koreakriget mellan ett Nordkorea med stöd från Kina och Sydkorea med stöd från FN och USA. I juli 1953 avslutades krigshandlingarna och ett vapenstillestånd undertecknades. Det är det dokument som gäller än idag och eftersom inget fredsavtal undertecknats pågår kriget fortfarande. Vapenstilleståndet skyddas genom den demilitariserade zonen längs 38:e breddgraden.
Under förevändningen att USA hotar invadera Nordkorea lägger man en stor del av landets ekonomi på sitt försvar. Nordkorea är sedan en tid kärnvapenmakt. Detta trots att folket svälter, vilket blev ytterligare tydligt efter Sovjetunionens fall, när den tidigare bundsförvanten inte längre kunde komma till undsättning. Under slutet av 1990-talet upplevde Nordkorea en svår hungersnöd.
Urban Anderssons bilder från Nordkorea har tidigare rönt framgångar, bland annat vann han ett andra pris i Årets bild 2013 i kategorin Vardagsbild Utland.
Se Urban Anderssons bilder på Aftonbladet (Kräver Plus)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar