onsdag 19 februari 2014

Fotograf dömd till 8 år

Den fotograf som våldtagit ett stort antal kvinnor under mer än 10 år har nu dömts till fängelse i 8 år. Han döms även för koppleri, då han efter att ha skaffat sig kontroll över kvinnorna även sålt dem vidare till andra män i sin bekantskapskrets.

Kvinnorna kontaktades genom olika modellsajter på internet och lockades komma till olika hotell och adresser i Stockholm, där de utlovats provfotografering och lukrativa modellkontrakt. Istället blev många fotograferade nakna, kränkta och i flera fall våldtagna av mannen. Genom ett avancerat nätverk av namn, e-postadresser och telefonnummer lurade mannen sedan kvinnorna att träffa honom igen, ovetande om att det var samme man. Kvinnorna bar vid mötena ögonbindel och mannen var ofta maskerad. Enligt polisens sammanställning har mannen använt totalt 47 olika identiteter och han hade vid gripandet hela tio mobiltelefoner med sig.

Inriktningen på mötena har varit dominanssex med sadistiska inslag, och det är i kretsen av likasinnade som mannen hittat kamrater som varit villiga att betala för att ha sex med kvinnorna som stod under hans inflytande. Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande om fallet:

"Han har byggt upp en förtroenderelation till kvinnorna och hänsynslöst utnyttjat deras, i många fall, utsatta situation. Han har utsatt flera av målsägarna för tester innehållande dominansinslag och sexuellt kränkande och förnedrande handlingar"

Något som var mycket besvärande för mannen var att alla målsäganden beskrev tillvägagångssättet på ett mycket samstämmigt sätt. Detta liknade också mycket tidigare anklagelser mot mannen. Han är även dömd två gånger tidigare för liknande brottslighet.

Åtalet mot mannen gällde sex våldtäkter, varav en grov, och elva fall av koppleri, varav flera bedömdes som grova. Brott begågna under en längre tid och åtalspunkterna gäller brott mellan 2002 och 2011. Han döms till åtta års fängelse för fyra våldtäkter, två fall av grovt koppleri och ett fall av koppleri.

Det är beklämmande att någon gömmer sig bakom att vara fotograf för att bereda sig själv tillfälle att begå sådana brott. Detta har självklart inget med fotografering eller modelljobb att göra utan är endast ett sätt för en våldtäktsman att träffa sina offer. Genom att påverka dem innan minskar han den risk för upptäckt som finns vid en överfallsvåldtäkt, och skuldbelägger dessutom offren så att inte ens de anmäler händelsen.

Jag har kompisar som fotograferar och träffar modeller via sajter på nätet, som sedan träffas och fotograferar både påklätt, lättklätt och naket. Det står ju utom allt tvivel att en sådan här dom påverkar kontakten mellan seriösa fotografer och modeller.

Till yrket var mannen för övrigt körskolelärare och inte fotograf.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar