fredag 29 mars 2013

Varför heter det långfredag?


Långfredagen är en kristen högtidsdag och är sedan 1600-talet allmän helgdag i Sverige. Firandet sker till minne av Jesu korsfästelse och död. Namnet långfredag kommer ifrån att dagen var lång och besvärlig för Jesus.

Idag frossar vi i god mat, godis och mår allmänt bra när vi firar påsk. Många är lediga från sina arbeten och åker till fjällen för att ta tillvara det allra sista av den säsongen. Men det har inte alltid varit så.

Historiskt sett har långfredagen varit en verkligt lång dag. I Sverige var alla offentliga nöjesinrättningar, dvs affärer, restauranger och danslokaler, stängda på långfredagen fram till 1969. I Finland gällde detta fram till så sent som 1999, Åland till 2010 och på Irland är det så än idag.

Varför man önskar sina vänner och andra en glad påsk, vilket är ganska långt från anledningen till det ursprungliga "firandet" av påsken som den tid när Jesus dog, är höljt i dunkel.

Veckan där påskafton infaller brukar i folkmun numera kallas påskveckan. Det är inte korrekt, enligt den kristna traditionen så heter den Stilla veckan, och veckan som börjar med påskdagen (söndagen) är påskveckan.

Dagar i Stilla veckan
Blå måndagen
Vita tisdagen
Dymmelonsdagen
Skärtorsdagen
Långfredagen
Påskafton

Dagar i påskveckan
Påskdagen
(Påsknatten)
Annandag påsk

Glad påsk!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar