lördag 2 mars 2013

Experter på att tolka bilder

Att bilder ibland går att tolka på olika sätt råder det ju inga tvivel om. Inom den amerikanska underrättelseverksamheten finns det en byrå som är experter inom området. Det är National Geospatial-Intelligence Agency, NGA, som ingår i United States Intelligence Community (IC). IC är en sammanslutning av totalt 16 statliga verksamheter som på olika sätt arbetar med underrättelseverksamhet. Bland andra ingår CIA och FBI i IC, men alltså även NGA, som formellt lyder under försvarsdepartementet.

Det NGA sysslar med är att analysera flyg- och satellitbilder, kartor och olika statistik från områden, som sedan används som underlag vid olika insatser. I NGA:s spretiga historia märks bland annat ett ben från NPIC, National Photographic Interpretation Center, det center som president Eisenhower skapade med resurser från CIA, armén, flottan och flygvapnet, och som under ledning av Arthur C Lundahl spelade en huvudroll i Kubakrisen 1962. Som vi tidigare skrivit om tolkades bilder från U-2-flygningar, satelliter och senare den överflygning som gjordes av en RF-8 Crusader, vilka avslöjade de ryska robotavfyringsramperna som var under byggnation. Bilderna hjälpte till att skapa den starka världsopinion mot Sovjetunionens robotar på Kuba, vilket i förlängningen innebar att den sovjetiska ledningen beslutade dra tillbaka dessa.

NGA i sin moderna form har sagts spela en viktig roll då man levererade kritiskt material till genomförandet av Operation Neptune's Spear den 2 maj 2011. Den operation då huset i Abbottabad, Pakistan, där Usama Bin Ladin uppehöll sig stormades, och där han sedemera dödades i strid med amerikanska Navy Seals-styrkor.

I dagarna är NGA aktuellt i fallet med det herrelösa ryska fartyget Lyubov Orlova som under en dryg månad drivit omkring på Atlanden. NGA upptäckte fartyget som sakta rör sig mot den irländska kusten.

Tänk på att storebror ser dig. Alltid.


/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar