torsdag 21 mars 2013

Åtelkamera blev kameraåtal

En fotograf i Dals-Ed dömdes nyligen för att ha satt upp en åtelkamera med syfte att fotografera räv. En åtelkamera är en kamera som utlöses av rörelsesensorer. Åtelkameran räknades enligt åklagaren som övervakningskamera, och eftersom allmänheten hade tillgång till platsen där kameran satt och mannen saknade det från Länsstyrelsen erforderliga tillståndet för att ha en sådan kamera på allmän plats, ansågs det åtalbart enligt Lagen om allmän kameraövervakning. Det är mycket ovanligt att man beviljas tillstånd att ha övervakning över allmän plats.

Kameran satt monterad mitt i skogen i Kynnefjäll och en annan man som passerade kameran anmälde det hela till polisen. Polisen hämtade kameran och sedemera dömdes fotografen till 20 dagsböter a 50 kr, samt att betala 500 kr till brottsofferfonden.

Man slås återigen av hur det svenska rättssystemet falerar när det gäller att prioritera. Stölder av bilar, egendom, rån mot gamla och på annat sätt försvarslösa människor, våldtäkter och mord förblir olösta. Detta alltmedan vi lägger resurser på att utreda och döma någon för en otillåten kamera vars syfte var att fotografera räv.

Det ligger nära till hands att citera professorn i kriminologi Leif GW Persson: "Den svenska poliskåren är en förlorad generation."

Så tänk på att en uppsatt åtelkamera kan leda till ett kameraåtal.

Bild av älg, tagen med handhållen kamera. Älgen verkar
skygg, vi hoppas att vi inte kränkte hans integritet.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar