fredag 8 mars 2013

DN-fotograf får prestigefyllt pris


Den svenske fotografen Paul Hansen, normalt arbetande på Dagens Nyheters bildredation, fick nyligen det prestigefyllda priset Årets bild av World Press Photo. Hansen är därmed förste svensk att vinna priset.

Vinnarbilden är tagen i Gaza under de israeliska bombningarna i november förra året. På bilden syns två små pojkar som omkommit, som bärs fram av släktingar som är först i en hel folkmassa. Bilden togs i samband med begravningsceremonin för de två pojkarna. Traditionellt brukar begravningsföljet hämta den avlidna på bårhuset, och stanna till i familjens hem på väg till moskén. I det här fallet hade barnen inget hem då det förstörts i bombningarna. Istället gick familjemedlemmarna runt i kvarteren.

-Det var som en mänsklig våg av sorg, säger Paul Hansen till GP.

Bilden kan du ser här

Hansen beskriver att han inte hann tänka så mycket när bilden togs, men han ställde sig i en gränd där han bedömde att ljuset skulle vara lagomt och falla på båda pojkarna.

– Det var hårt solljus, men i gränden var det som en gräns mellan sol och skugga, säger han vidare till GP.

Totalt deltog 102 000 bilder i tävlingen. Paul Hansen har även tidigare fått fina priser för sitt fotografiska arbete och vill själv framhäva DN's roll i det hela då man aktivt satsar på bildjournalistik.

Vi har kameratillbehör för prisvinnare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar