lördag 30 mars 2013

Varför äter vi ägg på påsken?

Nu är det jul igen och nu är det jul igen
och julen varar väl till påska.

Det var inte sant och det var inte sant,
för där emellan kommer fastan.


Det där är en textstrof som de flesta känner igen, och faktiskt så kan den ge oss en ledtråd till svaret på frågan varför vi förknippar ägg med påsken. Fram till reformationen på 1500-talet så var påskfastan en viktig tradition. Man fastade då i 40 dagar före påsk, dvs i sju veckor och söndagarna var undantagna. Djuren på gården minskade dock inte sina leveranser av vissa produkter under fastan, däribland hönsen som värpte ägg. Det var till och med så att efter vinterns mörker och skrala äggproduktion så värpte hönsen under fasteperioden mer ägg än andra tider på året. Ägg var en sak som man inte fick äta under fastan, så när påsken kom och fastan tog slut så fanns det kopiösa mängder med ägg att äta.

Vårt äggätande till påsk beror således på gamla kristna traditioner i kombination med förutsättningarna i naturen.

Glad påsk!

Foto: www.fotoakuten.se

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar