onsdag 27 mars 2013

TTL-kablar

Om man använder en extern blixt så kan man ibland känna sig begränsad av att den sitter i kamerans blixtsko. Det finns många sätt att fjärrstyra sin blixt, men vi tänkte titta på ett av de smidigare sätten idag. Genom att ansluta sin blixt med hjälp av en TTL-kabel så får man stor flexibilitet i hur blixten kan användas. TTL betyder som det flesta av er vet, Through The Lens, genom objektivet. Det innebär att ljusmätningen tittar ut genom objektivet, när objektet är tillräckligt upplyst skickas en signal till blixten och den slocknar.

TTL-kabeln


TTL-kabeln ansluts i ena änden till kamerans blixtsko, där den använder samma vädertätade typ av snabblåsning som Canon använder på sina Speedlite-blixtar. Kabeln tar där upp TTL-signalerna från blixtskon och skickar dessa vidare till blixten.

Ansluten till kameran med vädertätad anslutning med
samma typ av snabblåsning som på Canons blixtar.
Snabblåsningen visar tydligt i vilket läge den är låst.


I änden man ansluter till blixten finns på undersidan en standard stativgänga. Foten är formad för att passa en blixtsko, vilket gör att man har stor valfrihet i hur man ställer upp sin blixt. Stativgängan för montage på kamerastativ eller i något som har en blixtsko, till exempel blixtfoten på bilden nedan. Tänk dock på att blixten är ganska lätt och kabelns spiral är ganska stark, så dra inte för hårt i kabeln.

Ansluten till blixten i andra änden och monterade på en
blixtfot som gör att man kan ha blixten stående en bit
bort utan att hålla i den.

Fotofyndet, kameratillbehör & blixttillbehör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar