söndag 24 mars 2013

Söndagstips: Stendörrens naturreservat

Veckans söndagstips är Stendörrens naturreservat, som ligger i Södermanland, strax norr om Nyköping. Reservatet består av skärgårdsmiljö och har varit skyddat som naturreservat sedan 1972. Reservatet består av en del som ligger på fastlandet, dit man lätt tar sig med bil och utan speciell utrustning. Det finns dessutom ett antal närliggande och lättillgängliga öar, dit man kan ta sig via hängbro till vissa, eller med en enkel båt. Reservatets yttre delar, kring fiskarhemmanet Grisskär, är endast tillgängligt med båt.

Inom reservatet, som består av 923 hektar, varav 185 hektar är land och öar, medan resterande 738 hektar, finns flera markerade vandringsleder, utsiktstorn, med mera.

Vid Aspnäset finns ett naturum, där man kan beskåda utställningar om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. Det arrangeras även en del evenemang. Se hemsidan för Naturum Stendörren för mer information.

För den fotointresserade finns det i det närmaste en oändlig massa motiv i ett sådant här naturreservat. Rena naturbilder över både land och hav, ett rikt naturliv, platser att ha lägereld för att skapa stämning, etc. Man kan även tänka på att åka till ett vackert naturområde för att ha en vacker miljö för till exempel en porträttfotografering, bröllopsfotografering, eller liknande.

Hitta till Stendörren:
Kör E4, mellan Stockholm och Nyköping, ta av vid Vagnhärad eller Tystberga och kör väg 219 mot Studsvik/Stendörren.

GPS-koordinater (WGS 84 decimal):
58.74871, 17.38041

Karta på Eniro

För den som önskar boende i närheten finns det en del vandrarhem att välja på, se några av dem på Vandrarhemskartan


Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar