söndag 10 mars 2013

Armémuseum

Ett av Sveriges förnämsta muséer för den som är intresserad av historia i allmänhet och militär sådan i synnerhet är Armémuseum i Stockholm. Mycket vackert beläget centralt i staden, längs Riddargatan på Östermalm på den sk Artillerigården. Här var från 1700-talet och framåt olika funktioner inom artilleriet, bland annat tyghus och från 1884-1927 låg Artilleri- och ingenjörshögskolan inrymt i en av byggnaderna här. Redan 1877 blev det museum på platsen, då under namnet Artillerimuseum och 1932 fick det sitt nuvarande namn.

Armemuséum ingår idag i SFHM, Statens försvarshistoriska muséer, som ägs och förvaltas av Svenska staten. Utställningen visar Sveriges historia från 1500-talet och framåt ur ett militärt perspektiv. Fokus i utställningarna som visats har ofta vara att även visa livet för de civila som påverkades av kriget. Både fast boende i de områden där härarna drog fram, men även det stora antal civila som följde en krigshär och erbjöd både produkter och tjänster till de stridande. Sprit och tobak är några produkter som erbjöds, och på tjänstesidan frisörer och prostituerade.

I muséets samlingar ingår över 100.000 föremål och 5.000 troféer som visas i olika utställningar. 2009 öppnades en speciell utställning om Raoul Wallenberg och hans gärning i Budapest under andra världskriget. Under 2012 och 2013 byggs muséets basutställningar om.

För den fotointresserade finns det gott om objekt på muséet. Det finns många uppbyggda miljöer i varierande storlek och omfattning, som lämpar sig väl för foto. Vid ett av mina egna besök på muséet vet jag att jag läste om ett förbud mot trebensstativ, vilket kan vara bra att kontrollera innan ett eventuellt besök om man avser att använda ett sådant.

Öppettider
September-maj: måndag stängt, tisdag 11.00-20.00, onsdag-söndag 11.00-17.00
Juni-augusti: Alla dagar 10.00-17.00
Muséet håller stängt vissa stora helgdagar, se sidan med öppettider för aktuell information
Entrépriset är 80 kr för vuxen, 50 kr för pensionärer och studenter 50 kr. Fri entré t.o.m. 19 år

Att parkera bilen vid ett besök på Armémuseum kan vara knepigt. Längs Nybroviken finns en del parkeringar. Kommunaltrafiken är att föredra, närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg, uppgång Östermalmstorg/Sibyllegatan.

Från Sergels torg (på Hamngatan) kan du även ta Spårväg City linje 7 mot Waldemarsudde, hållplats Nybroplan. Här stannar även busslinje 69 och 52.

Armémuseum på vackra Artillerigården i Stockholm

Modernt artilleri utanför, en Haubits 77B med tillhörande
TGB 40 AM som förser pjäsen med ammuntion. 

Det var Haubits 77B som under uppmärksammade former
såldes till Indien i det som senare blev Bofors-affären.

Modern fallskärmsjägare

En stor del av utställningen handlar om vanliga människors
liv i krigets skugga. Här en kvinna som försöker hitta något
ätbart på en dödad häst.

Slakt av gris

Karoliner i fullt anfall

Karolin, krigsveteran

Minne över Armfeldts karoliner, av vilka i en marsch över
de jämtländska fjällen ca 3000 omkom. 

Informationstavla om Armfeldts dödsmarsch.


Fler bilder från Armémuseum kommer om ett par dagar.

Kameratillbehör för militärhistoriskt intresserade

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar