söndag 9 november 2014

Norsk fotograf kräver att bokomslag förstörs

Den norske fotografen Christian Fredrik Wesenberg kräver enligt norska media att en biografi med den norska statsministern Erna Solberg tas bort från bokhandelsdiskarna. Orsaken är en tvist om rättigheterna till bilden som finns på omslaget. Bilden som föreställer statsministern är tagen av Wesenberg i studio, på uppdrag av Solbergs parti Höyre. I uppdraget godkänner fotografen redaktionell användning av bilden, men i all annan användning skall tillstånd inhämtas, fotografen krediteras och ersättning utbetalas. Så har inte skett och fotografen med ombud kräver nu uppträttelse. Det handlar dock inte om pengar, utan om den allmänna slapphet som finns när det gäller att inhämta tillstånd, kreditera och ersätta fotografen för hans arbete.

Det Wesenberg nu kräver av förlaget Juritzen är:
1. Bokomslaget tas bort från alla böcker och förstörs
2. Alla affischer och annan reklammaterial med bilden på Erna Solberg tas bort och förstörs
3. Alla bilder som spridits till media dras tillbaka
4. En offentlig ursäkt framför
5. En ersättning som motsvarar den skada som tillfogats, samt ersättning för tid som nedlagts i att kräva rättmätig ersättning

En diger lista. Enligt Juritzen har Wesenberg erbjudits ersättning på 10.000 NOK, vilket han inte ska ha accepterat.

Terje Lie Olsen, Norges Fotografforbund, påpekar att eftersom det är ett bokförlag som gjort misstaget borde man kunna kräva att kunskaperna är bättre, då man dagligen hanterar bilder och dess rättigheter.

Ett spännande fall som vi fortsätter att följa.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar