måndag 24 november 2014

Egen lösning på fjärrbackup

Ni som läser den här bloggen ibland vet att jag tjatar om backup. Anledningen till det är såklart att man som fotograf, amatör eller proffs, inte vill förlora delar av eller hela sin bildskatt. För oss som har barn ryms dessutom många minnen av barnens uppväxt och saker vi gjort tillsammans under åren på dessa bilder.

Den senaste investeringen som gjorts på backupfronten är ytterligare en NAS. En NAS, Network Attached Storage, är en hårddisk som ansluts till nätverket och kan nås av alla datorer. Idag är det en föråldrad beskrivning för många NAS:ar har avancerade funktioner som i det närmaste kan jämföras med en filserver. Det gäller behörigheter för personer, grupper, FTP-funktionalitet och mycket annat.

Bilderna laddas idag in från våra kameror till mappar på vår lokala NAS. Mappen döps löpande efter datumet man laddar in bilderna samt ofta med en kortfattad beskrivning av huvudinnehållet i mappen. Den lokala NAS:en har RAID-konfiguration med två hårddiskar med speglat innehåll. Det innebär att om en skulle gå sönder så ska innehållet finnas kvar på den andra, i helt uppdaterat skick.

Den nya NAS:en står i en annan byggnad, till och med i en annan kommun, för att på så sätt skydda den mot brand och stöld, vilket annars är en risk om man har en backup men förvarar den i samma rum eller hus som originalet. Regelbundet kopieras innehållet i nya mappar till fjärrbackupen via internet. Båda sitter på en ganska snabb uppkoppling, 100/100 MBit/s.

Vad är då anledningen till att jag väljer den här lösningen och inget någon molnlagring? Ja, det kan man kanske fråga sig. Dels så tycker jag att det är en kostnadsfråga. Totalt kostade NAS och hårddisk ca 1850 kr. Motsvarande lagring i molnet finns, men det billigaste jag hittat är Microsoft OneDrive 1 TB tillsammans med Office 365, som då kostar 65 kr/mån. Det ger en break even på 28 månader. Dropbox med 1TB kostar ca 100 kr/mån (19 månader) och Google Drive 80 kr/månad (23 månader). Främst är det dock en säkerhetsfråga. Jag har under årens lopp tagit bilder på människor i situationer som många skulle betrakta som privata. Det får inte finnas någon risk att dessa bilder hamnar i omlopp pga lagring hos någon molntjänst med tveksam uppbyggnad och säkerhet. Därför känner jag mig tryggare med den här lösningen.

Detta var ett sätt att lösa sin fjärrbackup. Har du tips om andra sätt? Hör av dig till oss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar