torsdag 13 april 2023

Att skicka upp bilder automatiskt från kameran

Det var länge sedan jag skrev något här nu men igår utforskade jag lite grejer som kan vara bra att dela med sig av. Jag har sedan 2017 arbetat lite på deltid med att fotografera motorsport. Vissa gånger kan det vara väldigt angeläget att få in bilder väldigt snabbt till en kollega eller bildredaktör. Det här ska helst ske samtidigt som man inte tappar för mycket fokus ifrån tävlingen, som ju oftast fortsätter oavsett min grad av uppmärksamhet. Det är dock inte alldeles självklart, så jag tänkte dela med mig av vad jag har kommit fram till. 

Slutresultatet kan kort sammanfattas i att jag med en knapptryckning på kameran kan få en bild att landa i en förutbestämd mapp på Google Drive, tex tidningens gemensamma bildarkiv.

Förutsättningar: 
Jag fotograferar idag med två Canon-hus, ett Canon EOS R5 och ett Canon EOS R6. Smartphonen jag använder är en Samsung S21. Vårt gemensamma bildarkiv finns på Google Drive.

Uppladdning: 
För att ladda upp bilden från kameran till min smartphone krävs att jag har Canon Camera Connect igång på telefonen. Jag visar bilden på kameran, trycker på Q och väljer ikonen Skicka till Smartphone. Kameran kopplar då upp sig mot telefonen och jag får trycka SET för att skicka bilden som visas. Bilden landar då i en mapp på telefonen som har namn efter kameran, ex.vis Canon EOS R6. 

Synkronisering: 
Eftersom jag använder Google Drive så har jag sedan tidigare appen Google Drive installerad. För att få det här att fungera har jag installerat en app som heter Autosync Google Drive som man kan ställa in ska synka vissa mappar på telefonen mot en målmapp på Google Drive. Där kan man välja om det ska vara en tvåvägssynkning eller enbart åt ett håll. Där har jag valt att enbart tillåta uppladdning. När jag vill använda funktionen så ställer jag igång Autosync, som jag ställt på 5 min. Så inom max 5 min efter att jag tryckt iväg bilden från kameran så har den landat i målmappen på Google Drive och är tillgänglig för exempelvis en Motorsportmagasinet-kollega som stöttar hemifrån. 

Några saker man kan tänka på är att det finns några begränsningar i gratisversionen och en hel del inställningar att göra i Autosync Google Drive. Om man bara har en mapp att synka och står ut med lite reklam så kommer man långt på gratisversionen. Om man vill synka flera så krävs att man betalar för Pro-versionen, vilket när detta skrivs kostar 49 kr. Man får i appen ställa in vilket Google-konto man ska synka mot och lite annat. Dessutom får man bestämma lite vad som gäller när man är på wifi och när man är på mobila nätverk. Jag har ställt om Autosync interval till 5 min, ändrat hur mycket batteri som måste finnas i telefonen till 15% och ändrat Internet connection till "Using Wi-Fi and mobile data". 

I Pro-versionen kan man också skapa flera förinställda synkroniseringar, som man lätt kan slå av och på beroende på vad man jobbar med för tillfället och vem som därmed ska ha tillgång till materialet. 

   

Nu återstår det för mig att testa i skarpt läge, men enligt mina tester så här långt fungerar funktionen mycket bra! 

/Christer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar