torsdag 24 september 2020

Utvärdering av årets 50x50-utmaning

Det här var den sjätte utmaningen för mig, en 2017, en 2018, två 2019 och två nu under 2020. Sex utmaningar á 50 bilder i varje, det blir 300 bilder. Det börjar märkas ganska tydligt att motiv och platser runt hemmet redan är "förbrukade", så det blir svårare och svårare att hitta helt nya. Fortfarande är känslan positiv, att utmaningen leder till att jag verkligen tar med mig kameran till platser jag annars inte skulle, tar bilder jag skulle ha avstått annars. En rejäl spark i baken alltså, men det blir hela tiden svårare att hitta nya idéer, vinklar och helt nya motiv. 

Det blev en stor skillnad för mig när jag köpte min första fullformatskamera, Canon EOS 6D. Jag körde 50 mm på min cropkamera Canon EOS 7D Mk II förut, och skillnaden mellan crop och fullformat är ganska stor. Förut tyckte jag ofta att det var svårt att hitta utrymmet för att ta bilder, men nu går det klart mycket lättare. Min kompis som kör med Olympus, kör med 25 mm brännvidd, som vid småbildsformat motsvarar 50 mm. Så med facit i hand borde jag nog ha kört med 35 mm vid mina första utmaningar, för att på så sätt närma mig 50 mm vid småbild. 

Nu ska vi se om vi ska hitta på något nytt för att stimulera bildskapande, eller hur vi ska göra. Det finns lite planer och funderingar, men vi får se när dessa blir sjösatta. Kanske är vi redan igång när detta inlägg går ut. 

Om jag ska välja ut en favoritbild så får det bli denna. En helt vanlig morgon på väg till jobbet, när jag bestämde mig för att jaga ljuset och hitta en bra plats att ta en bild. Jag hamnade vid Y:et när Sundsvall-Timrå flygplats, och resultatet blev helt ok. Utan utmaningen hade jag tänkt "Vilket fint ljus, man borde ta en bild" och sedan åkt till jobbet. 1 april kör vi igen! 

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar