Förutom att flyga högt och ta översiktsbilder på anläggningarna har man gjort effektfulla flygningar på marknivå i gångarna. Förutom en större investering på ca 150.000 kr har företaget tecknat en försäkring för verksamheten och ansökt om tillstånd både hos Transportstyrelsen och Försvarsmakten. Samtliga beviljade och i sin ordning.
"Vi ansökte om självgranskningsrätt hos tre olika regioner inom Försvarsmakten för våra fotografier och filmer och fick godkänt direkt utan problem", berättar Staffan Christensen för sajten M3.
Men nu säger Länsstyrelsen alltså nej och orsaken är att man likställer drönarens kamera med en övervakningskamera. Den är uppsatt i drönaren och kan inte manövreras på plats. Den kan därför riktas mot en plats där allmänheten har tillträde. Staffan Christensen är av annan åsikt och säger till M3 att beslutet handlar om en kamera som sätts upp och lämnas, medan han styr sin kamera hela tiden, från marken med sin radioutrustning.
MarknadsTing i Gånarp AB kommer att överklaga Länsstyrelsens beslut till förvaltningsdomstolen. Vi hoppas att det leder till att rättsläget klarnar, för det är helt uppenbart att kameraövervakningslagen inte är fullt upp applicerbar till för denna nya teknik.
Kameradrönare av enklare modell än den som beskrivs i artikeln. Foto: Michael MK Khor Licensierad enligt Creative Commons |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar