fredag 31 oktober 2014

Recension: Euskefeurat live i Sundsvall

Euskefeurat från Piteå har blivit synonymt med en mörk, stundtals svart, verklighets baserad humor om hur livet i Norrland är. Sångtexterna har det tydliga temat att handla om utflyttning, centralisering och livet i norra Norrlands inland.

Jag fick äntligen chansen att se Euskefeurat live efter att ha lyssnat på skivorna i många år. Turnén denna gång heter Sånger från Hotaheiti precis som senaste skivan som precis har släppts. Bandet bildades 1977 och körde fram till 1994, under många år på heltid. Därefter lades bandet ned under 11 år men 2005 körde man igång igen och har därefter gjort nya skivor och turnerat. Man skulle kunna tänka sig att det är ett gäng trötta gubbar som skriver och turnerar 37 år efter bandets bildande. Men så är icke fallet. Materialet på skivan är bland det bättre man har producerat och det är ett par låtar som direkt glider in på topplistan av bandets låtar, bland klassiker som Bonden och björn, Jag skiter i det sexuella, Det är hit man kommer när man kommer hem, Euskefeurat (ja det finns en låt som heter så också) och några till.

Liveuppträdandet var heller ingen trött tillställning utan det var full fart och det går inte att ta miste på spelglädjen. Varvat med klassikerna kör Ronny Eriksson den ena historien galnare än den andra och det var nog därför showen drog ut på tiden, men det var bara ett nöje att få höra bland annat historierna om hur den nye medlemmens farbror fick smeknamnet berguven.

Tack till bandet också för att jag fick ta några bilder under andra akten.

Jag ger Euskefeurat - Sånger från Hotaheiti en klar fyra i betyg. Det som hade lyft det till en femma tror jag hade varit en annan lokal och en publik som stått upp med lite öl innanför skjortan. Den stämningen är riktigt svår att få i en lokal som Tonhallen. Men förutom det var det en riktig fullträff! Se Euskefeurat om du får chansen!





torsdag 30 oktober 2014

Test av hårddiskar för tuffa tag

Hårddisktillverkaren LaCie har under många år tillverkat bärbara hårddiskar som bland annat lämpar sig för yrkesfotografer som måste ha bärbar backupkapacitet med sig ut i fält. Som specialgjorda för ändamålet är serien Rugged lite extra förstärkta för att tåla den tuffa miljö som de kan möta, bland annat genom att vara stöttåliga och tåla ett fall från 2m, IP54 klassade för skydd mot damm och vatten (dvs dammskärmat och sprutsäker/sköljtät) och tåla inte mindre än 1 tons tryck. Förutom det fysiska skyddet finns också en AES 256-bits mjukvarukryptering för lösenord.

Se hela testet på DPReview, Accessory Review: LaCie Rugged Thunderbolt

För den som inte har ytterligt höga krav på skydd mot vatten, damm och fysiskt våld men ändå vill ha en fungerande backup i fält kan vår Silicon Power hårddisk vara ett prisvärt alternativ. Hårddisk Silicon Power Stream S10 Orange 750GB


onsdag 29 oktober 2014

Skådespelare i attack mot paparazzo

Skådespelaren James Franco har hamnat i blåsväder. Han är anmäld för att ha attackerat en paparazzo i samband med en konsert med Lana Del Ray i slutet av förra veckan. Attacken, i form av en tackling likt dem man ser i amerikansk fotboll, ledde till att fotografens kamerautrustning skadades och att fotografen fick en lättare ryggskada.

Orsaken till attacken är inte känd, men Franco uppges ha ett förhållande med Lana Del Ray. Fotografen har begärt skadestånd och attacken dokumenterades av hans kollegor.

James Franco är 36 år och bland annat känd för sin medverkan i Spider Man-filmerna.

Lana del Rey @ Bowery Ballroom
Lana Del Ray
By aphrodite-in-nyc from new york city (P1150611)
[CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)],
via Wikimedia Commons

tisdag 28 oktober 2014

Billigt och lättsamt för bildredigering

Många pratar om bildredigering och att man använder Photoshop för "det är ju bäst" och att det inte är så dyrt längre. Jag tänker mig att många som använder stora Photoshop kanske använder 2-5% av det programmets potential. De allra flesta skulle klara sig med Elements istället.

Nu tänker jag gå ett steg till. Om du har små behov av att fixa lite bilder ibland, eller kanske sitter vid en annan dator än din egen och vill göra några justeringar så kan Pixlr vara något för dig. Pixlr är en onlineeditor för bilder och det ser ut som många av de stora programmen. Det är gratis att använda och om man börjar titta i det så är det faktiskt ganska kraftfullt. Det finns det allra mesta man behöver för normal bildbehandling. Som sagt, om du t ex sitter på jobbet och behöver fixa till en bild så har du troligen inte Photoshop tillgängligt även om du har en licens. Då kan Pixlr många gånger vara det snabbaste sättet att lösa problemet.

Pixlr är från början en svensk tjänst, som togs fram av Sundsvallskillen Ola Sevandersson. Ola blev känd för många i slutet av förra året när han betalade en rullstol till en pojke som pga sjukdom inte kunde gå, men som nekades hjälp av landstinget. Citatet

"Skicka mig ett mess med dina bankuppgifter så sätter jag in 20kkr idag. Ge din son en stor kram och så får jag önska er en God jul."

spreds som en viral löpeld på internet.

Pixlr ägs sedan 2011 av Autodesk, som även utvecklar ritprogrammet AutoCad, och Pixlr har av Time Magazine utsetts till en av internets 50 bästa sidor.

måndag 27 oktober 2014

LED-ljus som styrs från din smartphone

Kick är en intressant nyhet som faktist kommer ifrån Norge. Det är en LED-ljuspanel som går att styra i såväl effekt som färgtemperatur. Man kan dessutom göra det via WiFi genom att installera en app i smartphone (iOS och Android). Praktiskt och lättsamt om man kan justera ljuset från sin position bakom kameran och inte behöver flytta sig då kan vara svårt att hitta exakt rätt ljus när man inte ser motivet från rätt håll.

Storleken är 110x61,5x25,6 mm och vikten 150 g. Kraften kommer ifrån ett Li-Ion-polymerbatteri på 3,7V och 2000mAh som laddas genom en USB-bort på panelen. För att fästa den finns en standard stativgänga (1/4").

Kick är en produkt som finansierats genom ett så kallat Kickstarter-projekt, en form av crowdfunding där många går in med en mindre summa pengar mot att man får en tidig produkt gratis eller till reducerat pris. Produkten finns nu ute i handeln.

Mer teknisk information finner du här, Kick Tech specs


söndag 26 oktober 2014

Alla helgons dag

Alla helgons dag är en kristen högtid som idag firas på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Den firas till minne av våra döda och många tänder ljus på gravarna till släkt och vänner. Helgdagen som sådan har funnits i den svenska almanackan sedan 700-talet, dock i lite olika form. Från början var den en allmän helgdag som alltid inföll den 1 november. 1772 ändrades detta till att den firades den första söndagen i november, vilket 1953 ändrades igen då man genom ett riksdagsbeslut ökade antalet allmänna helgdagar och därför lades alla helgons dag på en lördag, som då var en arbetsdag. Allhelgonadagen förekommer fortfarande som uttryck och den dagen ligger alltid fast den 1 november. Den firas bland annat i katolska länder.

I år, 2014, infaller Alla helgons dag den 1:a november och Allhelgonadagen således samma dag. 

Ta chansen att fotografera på kyrkogården med alla vackra lyktor denna kväll! 

Bilder från förra året:



lördag 25 oktober 2014

Bildskärmar, eller lev som jag lär inte...

Lev som jag lär, inte som jag gör. Nu ska jag tipsa om en sak som jag själv är väldigt dålig på, men jag vet åtminstone om att jag är dålig på det. Nämligen det här med bildskärmar. Det är inte ovanligt alls att vi köper en digitalkamera för 25.000 kr, objektiv för lika mycket om inte mer, och sedan sitter vi och gör bildbehandlingen med en skärm för 1.000 kr som dessutom är helt okalibrerad. Eller gud förbjude på en laptop. Det får ofta den följden att när vi tycker att vi har fått till den där rätt kontrasten i bilden, eller den absolut rätta färgtonen, så ser bilden helt annorlunda ut när den kommer till en annan dator eller ut på print.

Därför är det viktigt att man ser till att kalibrera sin skärm någon gång ibland, och till det finns det olika hjälpmedel. Jag tänker inte peka ut någon speciell riktning vad ni ska välja, men var åtminstone medvetna om att skärmen behöver kärlek den också!

/Fotofyndet

fredag 24 oktober 2014

Gömslet på myren

En bild på ett av våra gömslen ute i sin rätta miljö. Bilden är tagen av naturfotografen Tony Rundström, under vårens orrspel. Den togs på en myr någonstans i Västernorrland. Gömslet ägs av Tony, men vid det här tillfället hade han en kamrat med sig som satt i det, och själv satt han i ett annat gömsle, varifrån bilden är tagen.

En riktigt häftig actionbild som visar ett gömsle för naturfoto ute i sin rätta miljö. Vill du också ta dig ut och se orrspel och andra fenomen i naturen? Börja med att skaffa ett gömsle. Gömslet på bilden är av typen

Gömsle för foto och jakt Wood 3 i 1


torsdag 23 oktober 2014

Expressen sparkar alla fotografer

Tidningen Expressen säger upp alla sina fastanställda fotografer enligt uppgifter i olika media. Det är tre heltidstjänster som försvinner och Expressen fortsätter därmed på den linje man slagit in på redan tidigare. Koncernen har redan tidigare sagt upp alla fotografer på GT i Göteborg och Kvällsposten i Malmö.

Som orsak uppges chefredaktören Thomas Mattsson ange att trots lönsamhet de senaste 11 åren måste tidningen lösgöra ekonomiska resurser för en digital satsning. Detta tillsammans med att papperstidningens upplaga sjunker gör att man måste spara.

För journalisterna kommer nog den här utvecklingen att fortsätta ett tag till, där vi kommer att se att en journalist som skickas ut på ett uppdrag själv kommer att ansvara för allt redaktionellt material, text, stillbild och rörlig bild.

/Fotofyndet

onsdag 22 oktober 2014

Fotografer polisanmälda

I samband med Försvarsmaktens insats mot okänd undervattensverksamhet i Stockholms skärgård har två fotografer polisanmälts. Fotograferna befann sig i en båt vid Berga utanför Stockholm. Från båten fotograferade de in på området där det, som det gör i de flesta fall, råder fotoförbud. Minneskorten till fotografernas kameror beslagtogs och överlämnades till militärpolis och en polisanmälan upprättades.

Det är just nu endast känt att fotograferna jobbade för en dagstidning, men inte vilken.

Mer information finns hos Försvarsmakten, Intrång på skyddsobjekt

Läs gärna också vår genomgång av begreppet skyddsobjekt och vad den som bevakar ett skyddsområdet har rätt att göra, Förbud att fotografera, avbilda, beskriva...

Informationsskylt vid skyddsobjekt med fotoförbud

tisdag 21 oktober 2014

Det händer igen, ubåten i Stockholms skärgård

Den här ubåten i Stockholms skärgård får många av oss att dra oss till minnes när ubåtsjakterna avlöste varandra på 80-talet. Platser som Utö, Karlskrona hamnbassäng, Sundsvall och Töre är några som är kända av många, men mest kända av alla är ändå den fruktlösa ubåtsjakten i Hårsfjärden 1982 och såklart den sovjetiska whiskeyubåten U 137 som grundstötte på Torumskär utanför Karlskrona i oktober 1981.

Idag vet vi avsevärt mycket mer om dessa ubåtsjakter än vad vi visste då, av flera anledningar. Dels har sovjetimperiet fallit samman och vi har fått en mycket större insyn i vad den sovjetiska marinen hade och den ryska marinen har att tillgå än vad vi hade under en av det kalla krigets bistraste perioder under början av 1980-talet. Dels så har den andra sidan, Nato, medvetet och omedvetet släppt informationer som kan sättas i samband med flera av dessa operationer.

Vad har nu detta med ubåten i Stockholms skärgård att göra kan man undra? Jo, jag tycker nämligen att mönstret går igen. Enligt bland annat forskaren Ola Tunander så är det mycket sannolikt att ubåten som jagades vid insatsen i Hårsfjärden var en västubåt. Det finns många tekniska tecken som tyder på det och det finns även en hel del andra "indikationer" som visar på en Nato-insats med godkännande från vissa i den högsta ledningen inom Marinen. Bara för att ta några exempel så stämmer bottenspåren med amerikanska ubåtar, systemet med att släppa ut en vätska i havet för att visa på en position för en ubåt i nöd, det faktum att minspärren stängdes av på order från högsta ort under jaktens mest känsliga natt, att någon har bemödat sig med att ta bort sidor ur överbefälhavarens krigsdagbok, både den handskrivna OCH den renskrivna gällande just ordergången när minspärren stängdes av, etc etc.

Det intressantaste med Hårsfjärden kontra jakten nu är dock hur den började. Den började nämligen med ett flottbesök i Stockholms hamn, där amerikanska fartyg var på besök. Teorin är att ett av dessa dröjde sig kvar och senare blev föremål för en insats något större och effektivare än vad man hade tänkt sig. Här ser vi ju likheter med dagens insats. Vi vet genom den fotograferade ubåten att minst en Nato-ubåt, från Holland, deltog i en samövning så sent som i förra veckan. Jag säger inte att den jagade ubåten också är holländsk eller från Nato, men jag tycker att vi ska känna igen mönstret och åtminstone tänka oss detta som en möjlighet.

Men varför i så fall? Som en bekant sa, Nato har ju fritt tillträde till svenska farvatten. Som situationen börjar bli i Ryssland så tror jag att Nato återigen tycker att det börjar bli angeläget att Sverige knyts ännu närmre Nato än vi gjort under de senare åren, så nära att vi officiellt står med på Natos sida. Genom att visa på hur dålig vår beredskap mot invasion är så skapar man en opinion för att gå med i Nato, samtidigt som man kartlägger nivån på vår beredskap. Tittar man återigen i backspegeln så var ju U 137 i Karlskrona startskottet på en mycket intensiv period med kränkningar, vilket får mig att känna att någon tog chansen att driva upp den svenska opinionen. Sovjet hade ju så att säga lagt bollen på straffpunkten och målvakten gick och köpte korv, så det var bara att klippa till i öppet mål. I och med U 137 och hela affären kring den så skulle, oavsett vad som sågs, Sovjet få skulden. Det finns också med all säkerhet krafter i Sverige som verkar för ett villkorslöst Nato-medlemskap som bara ser fördelar med en ubåtsaffär till. Och vad är det nu som gör att den här affären får så stort medialt intresse?

En bekant berättade om ett samtal med en militär om just ubåtskränkningar, "Har kränkningarna upphört helt?" frågade min bekant. Då förklarade militären att man graderar uppgifter om kränkningar efter hur säkra de är. Och vi har de senaste åren haft i genomsnitt tre kränkningar OM ÅRET där man kunnat identifiera ubåten och säga vilket land den kommer ifrån. "Men vi pratar inte om det längre" fortsatte källan. Men nu i och med det politiska läget i öst så börjar vi plötsligt med mediabevakning och direktsända insatser mot främmande undervattensverksamhet igen.

Nja, jag är inte helt säker på att vi tittar åt rätt håll här...

U 137, eller S-363 som den egentligen hette, på grund på
Torumskär utanför Karlskrona i oktober 1981.

måndag 20 oktober 2014

Uppdatering för Sigmas objektivdocka

Sigma har sedan en tid en objektivdocka för vissa av sina objektiv. Den ansluter man till datorn och kan med hjälp av den göra vissa åtgärder på objektivet, bland annat uppgradera firmware och göra vissa justeringar av fokus. Nu har det kommit en ny firmware för objektivdockan, som gör den kompatibel med nya modeller, bland annat det nya telezoomobjektivet Sigma 150-600mm. Objektivdockan finns i nuläget för Canons och Sigmas objektivfattningar, men Nikon förmodas komma den också.

/Fotofyndet

Sigma USB-docka

söndag 19 oktober 2014

Bra information om hur man använder WiFi

Fotosidan har gjort en mycket bra sammanställning om hur man använder WiFi i kameran, och till vad. Vi är idag ganska vana vid att läsa i kamerans specifikationer att det finns inbyggt WiFi. Vissa tar det för givet medan andra konstaterar att det finns där, utan att egentligen veta så mycket om vad det används till. Men i Fotosidans artikel kan du läsa dig till vad du kan använda funktionerna till tillsammans med några tips och tricks.

Artikeln hittar du här, Så använder du kamerans wifi

Även vi har skrivit tidigare i ämnet, i artikeln Instagramma dina bilder från kameran


lördag 18 oktober 2014

Kit med bakgrund och stativ

Om man skaffar sig studioblixtar eller annan belysning för att försöka lära sig bemästra ljussättning så märker man ganska snart att bakgrunden är viktig för att antingen få ett rent och enhetligt utseende, eller att få bra möjlighet att klippa ut motivet och lägga in en annan bakgrund. För den som vill lära sig detta har vi ett kit med bakgrundstyg, stativ och mellanribba. Tyget är grönt, för att skapa en så kallad green screen, där man ersätter bakgrunden till en annan i efterbehandlingen. Det finns även andra bakgrundstyger att köpa till, i svart och vitt.

För att bära det hela ingår också en väska som rymmer hela kitet.

Köp studiobakgrund med tyg, se även vårt kit med studioblixtar




fredag 17 oktober 2014

Arbetsordning vid bildbehandling

Det är många som frågar om hur man ska tänka när man arbetar med sina bilder, hur man ska spara och så vidare. Tänkte dra lite kort om hur man kan tänka när det gäller det.


  1. Ha ett arkiv där du har dina originalbilder. Det har du självklart också en backup på. Glöm aldrig den backupen. Lova det.
  2. Ofta vill man ha en ny mapp för varje fotodag, uppdrag, utflykt eller vad man nu har. 
  3. Ha ett arbetsbibliotek där du lägger bilder du ska fixa till. Om du väljer att ha det under respektive mapp enligt punkten ovan eller om du har ett generellt arbetsbibliotek är valfritt och beror lite på hur du vill göra med backup av dessa bilder. 
  4. Kopiera över bilderna till arbetsbiblioteket innan du börjar. Öppna dem inte från arkivet och tänk att du ska ta "Spara som...". Du kommer att glömma det förr eller senare. Jag LOVAR.
  5. När du justerar och ändrar bilder så försök tänka igenom innan du börjar vad du vill använda bilden till. Om du har en fin bild som du fixar till och ska ha på webben, så är det bättre att du fixar till den i full upplösning och sparar den så. Som sista steg minskar ned den till webstorlek och spar en kopia. På så sätt har du den fullstora bilden kvar, i fixat skick OM du skulle vilja ha den i tryck i det ena eller det andra sammanhanget. Om du bara har bilden i webupplösning sparad så får du börja om från början om du vill ha den i tryck. 
  6. När du sparar bilderna så använd programmets eget format. Om du använder Photoshop så har det ett eget format, Paint Shop Pro har sitt, etc. När du lär dig använda justeringslager, lagermasker och annat så kommer anledningen till att spara i programmets eget format att bli än större, för då har du dessutom möjlighet att ändra alla justeringar du har gjort, i efterhand. 
  7. Och du, gå nu tillbaka till punkt 1 och kolla så att du har en backup. Läs in några bilder, kontrollera. Gör en uppskattning. Backuppas ALLA bilder? Är bilderna från den senaste körningen eller är de flera år gamla? 
Det var lite kort om vad man kan tänka på i ett arbetsflöde för bilder. 

torsdag 16 oktober 2014

Följderna av sommarens skogsbrand

Följderna av sommarens skogsbrand i Sörmland märks fortfarande i allra högsta grad i brandområdet. Bland annat så avråder Jägarnas riksförbund helt från jakt i området, främst på grund av att risken att träd faller ned anses vara för stor. Träd med avbrunna rötter är mycket oberäkneliga och faller tyst och snabbt. Jakt kommer att ske i ytterområdena och anpassas efter förutsättningarna. Eftersök kommer vid behov däremot att ske på vanligt vis i brandområdet, skriver Västmanlands Läns Tidning.

Natur- och landskapsfotografer som rör sig i området bör självklart också iaktta allra största försiktighet.

Skogsbranden i Västmanland bröt ut den 31 juli 2014 och drabbade totalt 13.800 hektar skog och 25 byggnader. Branden fick dessutom ett mänskligt dödsoffer innan den kunde släckas och räddningsinsatsen avslutas den 11 september.


Skogsbranden i Västmanland HE 2014e.jpg

onsdag 15 oktober 2014

Glöm inte bildbehandlingen...

Du glömmer väl inte bildbehandlingen? Det är ju faktiskt så att bilderna inte försvinner för att fotograferingen är genomförd. Bildhandlingen är en del av hanteringen av bilder också, och den ska man inte glömma bort. Det är ytterst, ytterst få bilder som inte mår bra av lite behandling efteråt.

Några exempel på det som görs med nästan varje bild är:

Beskärning
"Frame it when you shoot it" har man ju hört, och visst är det så. Men det är ganska ofta ändå som man inser att man måste finjustera det där sista lilla i efterhand. Använd verktyget som heter Beskär eller Crop i ditt bildbehandlingsprogram

Kontraster
En annan sak man ofta vill göra är att ge bilden lite extra kontrast. Experimentera dig fram och tänk på att skärmen kan luras.

Skärpa
Och det tredje man ofta gör med bilden är att ge den lite extra skärpa för att få lite extra tryck. Även där gäller att det inte får bli för mycket, då förstör man bilden. Och tänk också på att lägga på skärpan är det allra sista du gör, sedan sparar du eller skriver ut din bild.

Lycka till!

/Fotofyndet

tisdag 14 oktober 2014

Ögonmussla, reservdel eller tillbehör

Ögonmusslan är den lilla löstagbara delen som slitter längst ut på okularet där du tittar in i din systemkamera. Den är ofta gummibeklädd och har flera funktioner. Dels så ska den skydda linsen i okularet från smuts och stötar, men även göra det bekvämare för dig som fotograf genom att vara lite stötsäkrad med gummilisten.

Om du tappar din ögonmussla är det bra att ha en i reserv som du kan sätta dit direkt och inte riskera att få smuts eller skador på linsen. Dessutom har vi ögonmusslor med förstoring, som är lämpliga för vissa glasögonbärare. Om man bär glasögon kan man vara tvungen att justera på kamerans dioptrijustering för att se klart, men för vissa kan denna inställning vara för liten för att räcka till. Ett alternativ kan då vara vår ögonmussla motsvarande Canon EP-EX15 II. Den är förlängd 15 mm och har ca 30% förminskning.

Se våra ögonmusslor och andra kameratillbehör

Ögonmussla för Canon
Ögonmussla av standardtyp

måndag 13 oktober 2014

Ny bok: Olof Frånstedt - Spionjägaren del 2, Säpo, IB och Palme

Eftersom del 1 av den fd chefen på Säpos kontraspionage Olof Frånstedts bok Spionjägaren var mycket intressant känns det ganska givet att även ge sig på del 2. Denna gång med den spännande underrubriken "Säpo, IB och Palme". Här säger sig Frånstedt återigen ta itu med den hemliga underrättelsetjänsten IB, dess chef Birger Elmér och verksamhet både inom och utom landet. En verksamhet, som till skillnad från Frånstedts Säkerhetspolis, stod helt utom all demokratisk insyn.

Efter 40 år av oavbruten regeringsmakt hade det socialdemokratiska partiet blivit ett med staten och man såg inget fel med att ha ett eget underättelseorgan, helt styrt av partiet och med partitrogna vid rodret.

Återkommer med recension efter avslutad läsning

/Christer

söndag 12 oktober 2014

Recension: "Inte bara spioner, Stasiinfiltration i Sverige under kalla kriget"

"Bundesarchiv Bild 183-1989-1104-040, Berlin, 
Demonstration, Rede Markus Wolf" av Link, Hubert - Det 
tyska riksarkivet Deutsches Bundesarchiv har försett Wikimedia 
Commons med denna bild som en del av ett samarbetsprojekt
 med föreningen Wikimedia Deutschland. Det tyska arkivet 
garanterar en autentisk representation med enbart original 
från det digitala bildarkivet.. Licensierad under 
CC-BY-SA-3.0-de via Wikimedia Commons.
Birgitta Almgrens bok om den infiltration som östtyska MFS, Ministerium Für Statssicherheit, eller Stasi som det oftast kallades, utförde i Sverige handlar om ett mycket intressant ämne. Man ser ofta spioner som någon som berättar för fienden var kustartilleriets pjäser fanns grupperade eller viktiga militära uppfinningar, men det har visat sig efter det kalla krigets slut att man slogs på betydligt fler fronter än så. Det var inom ekonomin, politiken och utbildning bland annat och det är här som Almgren har tagit sig an det omfattande jobbet att kartlägga dessa infiltratörer, eller im som de kallades, informella medarbetare.

Almgren är sedan tidigare mycket påläst i ämnet och har skrivit böcker och forskat i ämnet i många år. Hon är väldigt välutbildad i tyska och har förutom att forska på plats i Tyskland även som enda utomstående fått del av vissa delar av den svenska säkerhetspolisens arkiv.

Tyvärr lyckas inte Birgitta Almgren väva ihop det här till en lättsmält historia. Boken var seg att ta sig igenom och man slås bland annat av ideliga oändliga haranger på tyska, där först en svensk översättning läggs fram och sedan en eller flera hela meningar på originalspråket. I vissa fall, som i fallet med härledningen av MFS ovan, kan det finnas ett värde i att uttrycket finns med i original, men för det mesta känns det överflödigt. Det finns intressanta historier, som kring historien när mannen utan ansikte, Markus Wolf (bilden ovan) fotograferades av Säpo.

Mitt betyg blir 2 av 5. Fakta finns där och det är ett intressant ämne, men det blir inte en historia som går att ta till sig utan snarare en doktorsavhandling på rymmen.

/Christer Hägglund




lördag 11 oktober 2014

Älgjakt igen

Idag börjar älgjakten i stora delar av Sverige. I norrlandslänen börjar jakten om efter brunstuppehållet. Jakten pågår fram till 31 januari för Västernorrland och och Jämtland, och till den 28 februari för Gävleborg. Observera att gränserna för vilken länsstyrelse som handhar jakten inte alltid följer den verkliga länsgränsen. För Västernorrland gäller att områden söder om Ljungan handhas av Gävleborg, områden mellan Ljungan och Indalsälven av Jämtland och norr om Indalsälven av Västernorrlands länsstyrelse.

Som vanligt gäller att jaktlagen så långt det är möjligt skall informera allmänheten om pågående jakt. Det är dock ingen garanti så för den som rör sig i skog och mark under jaktperioden gäller det att iaktaga försiktighet och att vara klädd i signalfärger.

/Fotofyndet

Vinterälg
Foto: Susanne Ohlsson

fredag 10 oktober 2014

Renlighet är en dygd, putsduk av mikrofiber

Putsduk för optik, filter och annat. Se till att dina linser är rena från smuts, damm och annat som riskerar att synas på bilder eller störa din autofokus.

Ta för vana att putsa av frontlinsen på dina objektiv och gå igenom dina filter regelbundet, samt inför varje viktigt uppdrag. Med denna putsduk av mikrofiber fångar du lätt upp smutsen med duken och kan få bort den från linsen och inte bara flytta runt den.

När duken inte används förvarar du den i den medföljande skyddsasken.

Putsduk av mikrofiber

Putsduk, tillverkad av mikrofiber, med skyddsask
Putsduk med skyddsask

torsdag 9 oktober 2014

Intressant om björngömslen

Såg en intressant nyhet igår om björngömslen. Det anläggs nya gömslen i ett område som inte ligger på rimligt avstånd från där jag bor. Det skulle vara fantastiskt roligt om man kunde få till ett bra ställe som man kan åka till en eller två dagar emellanåt, utan att det blir en sån stor grej av det.

Återkommer med mer nyheter när jag vet mer

/Fotofyndet

Björn, fotograferad i gömsle i östra Finland
Foto: Christer Hägglund

onsdag 8 oktober 2014

Nytt i fyndhörnan

Vi har nyligen gjort ett större inköp från en grossist som minskar ned sin verksamhet. Det är originaltillbehör till Canon, Nikon, Olympus och Sony, samt en hel del annat. Vi säljer nu ut dessa till fyndpriser och du hittar aktuellt utbud i vår Fyndhörna. Tänk på att vi fyller på med nya produkter hela tiden, så titta in ofta!

/Fotofyndet

tisdag 7 oktober 2014

Bråk om nationalparker

I USA har the U.S. Forest Service, som bland annat förestår landets nationalparker, satt igång ett jättebråk. Grunden är att i ett direktiv från myndigheten föreslås en skärpning av formuleringar och tolkningar av det förbud mot kommersiell fotografering i nationalparkerna. Enligt det nya förslaget så skulle alla som fotograferar eller filmar och sedan säljer någon del av materialet bli tvungna att ha ett tillstånd. Tillståndet som är både dyrt och krångligt att få, har tidigare endast krävts av större produktioner som spelat in filmer eller haft specifika fotoprojekt i någon park. Att verka utan tillståndet skulle kunna leda till böter på $1000.

Sedan proteststormarna blåst ganska hårt har the U.S. Forest Service backat lite och meddelat att man kommer att ändra det ursprungliga förslaget så att man ser till att media och privatpersoner som önskar fotografera och filma i nationalparkerna inte kommer att hindras att göra detta.

/Fotofyndet

måndag 6 oktober 2014

Vaksäck för kyliga dagar i gömsle

Nu när kylan börjat komma på riktigt allvar så känns det när man sitter i gömsle och inte har möjlighet att hålla kroppen varm med rörelse. Då är en vaksäck en bra grej att ha med sig. Utformad ungefär som en sovsäck är den förstärkt och anpassad för att ha på sig med skor när man sitter och väntar i gömslet. För att alltid hållas på plats är överdelen utformad som ett par hängselbyxor, vilket ger armarna fritt spelrum.

Fungerar givetvis lika bra till jakt.

Vacksäck för naturofotgrafer och jägare


söndag 5 oktober 2014

Söndagstips: En morgon i gömslet

Var iväg igår morse igen och hade med mig mitt portabla gömsle till skogen. Blev inga djur tyvärr men en härlig soluppgång och morgon ändå. Man kan ha det betydligt sämre än att sitta och dricka sitt morgonkaffe och ätan sin frukostmacka i tystnaden i skogen under soluppgången.

Och bilden blev det ju ändå...












lördag 4 oktober 2014

Tävling i Sundsvalls Fotoklubb

Då är det dags att sätta sig och på allvar fundera på vilka bilder som ska lämnas in till Sundsvalls Fotoklubbs hösttävling på månadsmötet kommande måndag. Hösttävlingen är en intern klubbtävling med en utomstående domare eller jury. Vid årets slut sammanräknas poängen man fått i alla interna klubbtävlingar och årets fotograf utses, och i hösttävlingen får man poäng för varje inlämnad bild, samt för placerade bilder. Detta för att främja deltagande och få så många medlemmar som möjligt att lämna in bilder.

Resultatet presenteras senare även på klubbens hemsida, www.sundsvallsfotoklubb.se

fredag 3 oktober 2014

Fågelsäsongen drar snart igång

Snart är det dags att göra iordning mitt gömsle i uthuset hemma på tomten igen. Ni kanske kommer ihåg att jag byggde om ett hörn i uthuset för att kunna sitta där och fotografera småfåglar under vintern. Jag matade dem och försökte att rigga upp olika grenar som de kunde sitta på. Under tiden som gått sedan dess har jag fortsatt mata fåglarna, fast på ett annat ställe, så de har varit kvar i närheten. Nu har jag flyttat tillbaka fågelstugan och börjat förbereda för kommande fotograferingar. Jag har också "beställt" äpplen med en kollega som har gott om dem, för att kunna locka sidensvansar framöver vintern.

Några bilder från förra vintern:







torsdag 2 oktober 2014

GoPro släpper ny serie, Hero4

Actionkameratillverkaren GoPro har släppt en ny lineup. Det är toppmodellen Hero4, Hero4 Silver med touchdisplay och Hero som beskrivs som en instegsmodell. Samtliga modeller har vanliga actionkameraegenskaper som vattentäta hus och en mängd olika fästen för olika applikationer. Upplösning och antal bilder per sekund varierar mellan modellerna.

/Fotofyndet


onsdag 1 oktober 2014

Tre kort som förändrar dina bilder

Ett set med gråkort kan vara bra att ha när man fotograferar i ljus som har konstig färg eller motiv som är svårexponerade. Vårt set består av tre stycken kort som sitter ihop med en snodd. Små och lätta att ha med sig i kameraväskan för att finnas till hands när de behövs.

Det grå kortet är det som givit setet sitt namn. Det är avsett att ge en korrekt exponering av motiv som t ex är väldigt ljusa mot en mörk bakgrund. Sikta på gråkortet och exponera efter värdet du får, så blir exponeringen korrekt.

Det vita kortet används när ljuset har konstig färg och gör att vitbalansen har svårt att hitta rätt. Ta en bild av det vita kortet, sätt kameran på manuell vitbalans och välj bilden du nyss tog som korrekt inställning för vitt.

Det tredje kortet, det svarta, används när man vill ha korrekt svart nyans i bilderna.

Set med gråkort

Set med tre kort, vitt, grått och svart
Set med gråkort för korrekt exponering och vitbalans