söndag 17 augusti 2014

Söndagstips: Är Orsa björnpark en fotografs värsta mardröm?

Ja, det här är alltså egentligen inte fråga om ett söndagstips utan snarare en varning. Jag har tidigare besökt både Kolmården, Järvzoo och en del andra djurparker och hade höga förhoppningar om familjens besök på Orsa björnpark. Familjens förväntningar infriades delvis men mina egna som fotograf grusades i princip helt och hållet.

Orsaken var mycket enkel, det var i princip lögn i ... att få bilder på djuren utan att stängslet var med, antingen att man fotade igenom det eller att det syndes bakom djuret. Stor skillnad om man jämför med Järvzoo som är en ren dröm att fotografera på.

Man hade även svårt att se en del av djuren. Järven t ex såg vi inte över huvud taget. Hägnet var enormt och fyllt av tät skog. Det kan jag acceptera, det är för att djuren ändå ska må så bra som möjligt trots att de är inspärrade, men det kändes som att chansen att se järven var mindre än att vinna på lotteri.

Det fanns viss chans att se en del djur från högre höjd och därmed utan stängsel, men där var det i princip bara leoparderna som gavs goda möjligheter att fånga på bild. Kamtjatkabjörnarna hade en liten öppen plats nedanför utsiktsplatsen, men den var så nära att man fick bilder rakt uppifrån. Sedan började skogen igen och djuren försvann.

Om du trots allt ska åka till Orsa så håll koll på mattiderna så att du får en chans att se djuren då i alla fall.

Orsa björnpark får en etta i betyg av mig.

Isbjörnen som ligger och sover intill stängslet

Snöleopard (Uncia uncia)

Snöleopard

Snöleoparden med dess välkända tjocka svans

Persisk leopard

Kamtjatkabjörn, sedd i princip rakt ovanifrån

Lo (Lynx lynx), genom staket



Berguv (Bubo bubo), genom staket och med nät i bakgrunden

Varg (Canis lupus), genom stängsel

Också genom stängsel men avståndet till motivet större
och därmed syns objekt på närmare håll mindre. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar