söndag 31 augusti 2014

Arsenalen i Strängnäs

Sveriges militära historia bevaras delvis av Statens Försvarshistoriska Museer (SFM), där Armémuseum och Flygvapenmuseum ingår. I SFM ingår dessutom ett nätverk med mindre muséer som drivs av stiftelser och andra. Ett av dessa är Arsenalen i Strängnäs, Sveriges Försvarsfordonsmuseum, där man finner stridsfordon och allehanda fordon för transport av trupp och materiel. Muséet är förhållandevis nytt och bildades genom en sammanslagning av bland annat Militärfordonshistoriskt museum i Malmköping och Pansarmuséet i Axvall.

Som intresserad av militärfordon hade jag besökt muséet i Malmköping flera gånger genom åren, men aldrig pansarmuséet i Axvall. Min första reaktion av Arsenalen är att jag tycker att man har en väldigt stor övervikt för pansar. Många av de unika fordonen som fanns i Malmköping finns tyvärr inte till beskådan i Arsenalen. Ett par jag kommer att tänka på är Artilleritraktor m/28, tillverkad av NOHAB i Trollhättan på italiensk licens och Volvos draglastbilar TVB (Terrängdragbil m/40) och TVC (Terrängdragbil m/42). Vad man kan se på internet så är åtminstone artilleritraktorn kvar i samlingarna, nu renoverad till ännu bättre skick än när den fanns i Malmköping.

Uppställningen inne på muséet är bra och belysningen hygglig, vilket gör att det går förhållandevis bra att fotografera. Många fordon är uppställda i små miljöer med manskap, vilket gör att bilderna lever upp rejält. På ett ställe har man simulerat en olycka med en tippad terränglastbil som bärgas och på ett annat en tankningsplats i skogen med kamouflagenät och snö på marken.

Det är lätt att hitta till muséet med hjälp av vägbeskrivningen på hemsidan och kommer man från Södertäljehållet längs E20 så går det inte att missa det då det ligger intill motorvägen. Stor fin parkering finns och när vi besökte muséet så var det inte högsäsong och fanns gott om plats. Inträdet kostar 80 kr för vuxen, 40 kr för ungdom 12-18 år och upp till 11 år gratis i vuxens sällskap. Juni, juli och augusti är Arsenalen öppet varje dag, 11-17. Övriga tider på året är det lite kortare öppettider, se hemsidan för exakta uppgifter. På hemsidan kan du också se när man arrangerar uppvisningsdagar, när man får se fordonen köras utanför muséet.

Överlag får Arsenalen godkänt, men jag ser gärna att utställningen lever och att man minskar ner övervikten av pansar till förmån för unika, svensktillverkade hjulfordon.

Arsenalens hemsida hittar du på www.arsenalen.com

Stridsvagn m/38, tillverkad av Landsverk i Landskrona

Terrängbil m/42 VL

Terrängbil m/42 M, en tysk Klöckner A3000

Pansarvärnskanon m/38 med servis

Pansarvärnskanon m/38 med servis

Terrängbil m/39, tillverkad av Tempo Vidal, med modellnamnet Geländewagen. Kallades av många Eländevagen. En motor fram som driver framhjulen, en motor bak som driver bak, och stödhjul mitt under.

Stridsvagn m/37, en svenskbyggd version av den tjeckoslovakiska tanketten CKD AH-IV

Vagnchef på Stridsvagn m/37

Pansarbil m/40 Lynx, svensktillverkad av Landsverk med mittmonterad Scaniamotor

KP-bilen, eller likkistan som den också kallades. Terrängbil m/42 SKP eller VKP, Scania Kaross Pansar resp Volvo Kaross Pansar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar