tisdag 29 april 2014

Pulitzer-pris för maratonbilder

Årets Pulitzer-pristagare i fotojournalistik har presenterats. Som vanligt domineras priserna av stora världshändelser. Josh Haner prisas i kategorin Feature Photography för sina bilder på en överlevare från bombningarna vid Boston Marathon för ett år sedan. Tyler Hicks vinner klassen Breaking News Photography för bilder från upplösningen av en terroristattack i ett köpcenter i Kenya. Både Haner och Hicks jobbar för New York Times.

Övriga finalister i kategorin Breaking News Photography var:
Josh Tlumacki, The Boston Globe
David L. Ryan, The Boston Globe, båda för sina bilder som visade chock, kaos och hjältemod direkt efter bombdådet mot Boston Marathon.
Goran Tomasevic, Reuters för sina bilder som dokumenterar två timmars hårda strider vid rebellernas front i inbördeskriget i Syrien.

Övriga finalister i kategorin Feature Photography var:
Lacy Atkins, The San Francisco Chronicle, för bilder från en skola i Oakland och deras satsning på att hjälpa afroamerikanska pojkar att inte hamna i gäng utan nå framgång genom utbildning.
Michael Williamson, The Washington Post för bilder som visar de många sidorna av det amerikanska matkupongssystemet.

Staty över Joseph Pulitzer

Foto: Pete Toscano
Licensierad under Creative Commons
Pulitzer-priset är instiftat till minne av Joseph Pulitzer, en judisk emigrant från Ungern som under åren 1868-1911 jobbade som reporter på flera tidningar och senare redaktör och ägare till New York World. Vid sin död 1911 lämnade Pulitzer 2 miljoner dollar till Columbia University för att främja utbildningen för journalister. Universitetet instiftade 1917 priset för att hedra Joseph Pulitzer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar