Bokens omslag |
Boken handlar som sagt uteslutande om grundstötningen och jag tycker att den är skriven på ett mycket underhållande sätt. Boken är skriven redan 1984 när händelserna fanns i färskt minne hos alla inblandade, vilket möjliggör att fakta är korrekta i stor utsträckning. För att göra alla intervjuer något mer lättsmälta har vissa kapitel dramatiserats, vilket tydligt informeras om i början. Det gör att det blir underhållande och lättläst, men att vissa missförstånd kan uppstå pga dramatiseringen.
Boken bygger på ett mycket stort antal intervjuer och det talas initierat om händelseförlopp både på plats i Karlskrona, på Försvarsstaben (nuvarande Högkvarteret), i regeringskansliet och på andra platser där huvudpersonerna befann sig.
U 137 på grundet. Scannat vykort. |
Spänningen vara såklart påtaglig under hela den här tidsperioden men några nyckelhändelser är när Fälldin ger överbefälhavaren general Ljung sin klassiska order att hålla gränsen: "Håll rent med det ni har!"
Och när den sovjetiska flottstyrkan som är på väg för att rädda sin ubåt är på väg att korsa den svenska territorialvattengränsen, och befälhavaren vid kustartilleriets befästning byter till stridsläget med målsökande radar på radarstationen, vilket får de sovjetiska fartygen att gira för att inte korsa gränsen.
Klart läsvärd om man är intresserad av ubåtar i våra svenska vatten. Det här är ju den enda som vi har officiella bevis för att den var här...
Betyg: 4 av 5 periskop
Hellberg, Anders; Anders Jörle (1984). Ubåt 137 - Tio dagar som skakade Sverige. Atlantis. ISBN 91-7486-335-5
S-189, sovjetisk ubåt av Whiskeyklass, dvs samma typ som den som gick på grund utanför Karlskrona. Foto: Andrey Korchagin Licensierad under Creative Commons |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar