tisdag 11 mars 2014

Recension: Tio dagar som skakade Sverige

Bokens omslag
Jag fortsätter djupdyka(!) i böcker om ubåtar och ubåtsincidenter i Sverige. Den här gången har jag läst Anders Hellbergs bok "U 137: Tio dagar som skakade Sverige", som uteslutande handlar om den sovjetiska ubåtens grundstötning på Torumskär i Gåsefjärden, strax utanför Karlskrona. Hela affären kom att kallas U 137 efter den beteckning som det sovjetiska befälet, stabschefen Josef Avsukjevitj, angav när kommendörkapten Karl Andersson klev ombord och frågade vad fartygets namn var. Egentligen hette den S-363, men det kom inte fram förrän efter det kalla krigets slut, cirka tio år senare och långt efter att denna bok skrevs.

Boken handlar som sagt uteslutande om grundstötningen och jag tycker att den är skriven på ett mycket underhållande sätt. Boken är skriven redan 1984 när händelserna fanns i färskt minne hos alla inblandade, vilket möjliggör att fakta är korrekta i stor utsträckning. För att göra alla intervjuer något mer lättsmälta har vissa kapitel dramatiserats, vilket tydligt informeras om i början. Det gör att det blir underhållande och lättläst, men att vissa missförstånd kan uppstå pga dramatiseringen.

Boken bygger på ett mycket stort antal intervjuer och det talas initierat om händelseförlopp både på plats i Karlskrona, på Försvarsstaben (nuvarande Högkvarteret), i regeringskansliet och på andra platser där huvudpersonerna befann sig.

U 137 på grundet. Scannat vykort.

Spänningen vara såklart påtaglig under hela den här tidsperioden men några nyckelhändelser är när Fälldin ger överbefälhavaren general Ljung sin klassiska order att hålla gränsen: "Håll rent med det ni har!"

Och när den sovjetiska flottstyrkan som är på väg för att rädda sin ubåt är på väg att korsa den svenska territorialvattengränsen, och befälhavaren vid kustartilleriets befästning byter till stridsläget med målsökande radar på radarstationen, vilket får de sovjetiska fartygen att gira för att inte korsa gränsen.

Klart läsvärd om man är intresserad av ubåtar i våra svenska vatten. Det här är ju den enda som vi har officiella bevis för att den var här...

Betyg: 4 av 5 periskop

Hellberg, Anders; Anders Jörle (1984). Ubåt 137 - Tio dagar som skakade Sverige. Atlantis. ISBN 91-7486-335-5

S-189, sovjetisk ubåt av Whiskeyklass, dvs samma typ som den som
gick på grund utanför Karlskrona.

Foto: Andrey Korchagin
Licensierad under Creative Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar