måndag 17 mars 2014

Att hålla sitt avstånd

En naturfotograf baserad i Kissimmee i Florida, USA, har hamnat i klammeri med rättvisan då han vid upprepade tillfällen brutit mot The Endangered Species Act, en lag som bland annat reglerar hur nära man får komma vissa skyddsvärda fågelarter. Överträdelserna ska ha begåtts vid Lake Toho, som är ett paradis för fågelskådare, där fotografen arrangerat utbildningar och workshops. Det är under sådana som lokala forskare sett fotografen vid minst ett halvdussin tillfällen köra fram mot bon åt den utrotningshotade Snäckgladan. När gladan lämnat boet och flygit iväg har fotografen och de övriga i sällskapet fotograferat den. Det är extra graverande att bra möjligheter till fotografering av fågel i flykt utlovats på de kurser och workshops som den åtalade anordnat.

Fotografen har gjort en uppgörelse med åklagarmyndigheten och erkänt ett brott mot lagen och slipper därför åtal för de övriga. Han riskerar nu max ett års fängelse och 100.000 USD i böter.

Självklart ska en naturfotograf veta bättre och föregå med gott exempel i uppträdandet i naturen. Att låna naturen för att bedriva en kommersiell verksamhet ställer bara ytterligare krav på att allt sköts på ett extra snyggt sätt.

Snäckglada. Fotografen som tagit denna bild är INTE densamme
som den som nämns i artikeln.

Foto: Matthew Paulson
Licensierad under Creative Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar