måndag 3 mars 2014

AP bryter med frilansjournalist

Nyhetsbyrån AP bryter med frilansjournalisten Narciso Contreras efter att det avslöjats att han manipulerat en bild från september förra året som senare sändes till byrån. Bilden visar en syrisk motståndsman som tar skydd mot granateld, och på den obehandlade bilden syns en annan fotografs videokamera. Contreras använde kloningsverktyget i Photoshop för att ta bort kameran.

När detta blev känt gick representanter för AP igenom hela Contreras bildarkiv om ca 500 bilder och det fanns inget som talar för att någon annan bild har blivit manipulerad. Trots detta väljer AP att bryta samarbetet med fotografen. Det hela är ytterligare ett bevis för den fina linjen mellan sanning, vinklad sanning och ren lögn som vi hela tiden balanserar på. Det gäller inte minst idag med alla de möjligheter som finns att ändra en bild digitalt. Frågan om att ändra bilder för att förändra dess budskap har alltid funnits där, och frågan är vad AP hade sagt om saken om Contreras istället valt att beskära bilden annorlunda, eller haft tid att säga åt sin kollega att flytta på videokameran. Innebörden hade varit densamma, men då hade han hållit sig på rätt sida om linjen.

Narciso Contreras är en mexikansk medborgare som frilansar åt flera amerikanska bild- och nyhetsbyråer. I april 2013 var han en av fem fotografer som delade ett Pulitzerpris för viktiga nyhetsbilder som togs under extremt farliga förhållanden.

AP är en av världens största nyhetsbyråer. Grundades 1846 och har under 165 år levererat nyheter till sina ägare, amerikanska tidningar och etermedia. AP drivs som ett icke vinstdrivande kooperativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar