lördag 22 mars 2014

Ny ungersk lag gör gatufotografi omöjligt

En ny ungersk lag som började gälla den 15 mars stipulerar att den som tar ett fotografi med andra människor måste fråga alla om lov innan. Detta innebär att alla fotografer potentiellt blir lagbrytare om en person oavsiktigt går in i bilden precis när den tas. Att fotografera gatumiljöer blir i princip omöjligt då det måste ses som extremt svårt att inhämta tillstånd från alla innan bilden tas. 

Ungerska fotografer är, föga förvånande, mycket kritiska till den nya lagen och kallar den otydlig och hindrande för deras yrkesutövning. Man säger också att det hindrar en fortsatt fototradition som givit landet storheter som Joseph Pulitzer och Robert Capa. 

Den ungerske fotografen Ákos Stiller säger till amerikanska media "Kan vi ta bilder av främlingar, som exempelvis människor som tittar i ett skyltfönster? Tar vi bilden först och frågar om tillstånd efteråt?". Det verkar också vara oklarheter inom rättssystemet, hur det ska dömas i olika fall enligt den nya lagen. Flera advokater är lika kritiska och kallar den nya lagen nonsens. 

Det blir intressant att följa utvecklingen i Ungern när lagen skall tillämpas för första gången och prejudikat skapas. 

En av Ungerns mest kända fotografer, Robert Capa
Foto: Gerda Taro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar