onsdag 24 juli 2013

Tips om autofokus


Att behärska fokuseringen på sin kamera är A och O för att få bra bilder med bra skärpa. I de allra flesta fall är det ju så att man vill att huvudmotivet ska vara i god skärpa, medan det varierar med tillfälle och personlig smak om man vill att omgivning och bakgrund ska vara suddig eller i skärpa den också.

Autofokusens lägen

Det första vi ska göra är att förstå skillnaden mellan kamerans olika inställningar för autofokus. Det finns vanligen minst två olika inställningar för autofokusen, ofta tre. Dessa är på en Canon-kamera av modernt snitt:

One-Shot AF – autofokus för en bild. För att ta ny fokus måste du släppa upp knappen och trycka ned den igen.
AI Servo AF – spårning av motiv som rör sig. Användbart på bilar, djur, sport, mm där man hela tiden har motiv som rör sig.
AI Focus AF – väljer automatiskt mellan One-Shot AF och AI Servo AF, beroende på hur kameran uppfattar att motivet rör sig.

Till detta kommer även det manuella läget M. Valet mellan autofokus (AF eller A) och manuell fokus ställs i allmänhet in på objektivet, medan autofokusinställningen sitter i kamerahuset.

Själv använder jag One-Shot eller AI Servo. Att låta kameran välja, som i AI Focus, tycker jag är riskabelt då kameran endast kan gissa sig till vad jag fotograferar och hur jag vill att slutresultatet ska bli.

Kontrastlösa motiv

Det kamerans autofokus gör är att den söker efter kontraster i motivet, som kan hjälpa den att bestämma hur långt bort motivet finns. Det kan vara bra att tänka på om man fotograferar kontrastlösa motiv. Då kan det vara bra att ställa kameran på One-Shot, sikta på en del av motivet som har kontraster och sedan, med avtryckarknappen fortfarande halvvägs nere, rikta om kameran så att man får kompositionen som man vill ha den.

Mörker och dålig optik

När kameran söker efter kontraster i motivet så görs det genom att den "tittar ut" genom objektivet. Detta bländas då ner helt för att ljuset ska bli så bra som möjligt. Så om du ska ta en bild med bländare 18 med ditt objektiv som har största bländare 4, så bländas objektivet ned till 4 när autofokusen tittar ut, och återgår till 18 när bilden tas. Det vanliga är att kameran behöver optik med f5.6 för att kunna fungera på ett tillfredsställande sätt.

Om man har optik med lite mindre största bländare, tex ett teleobjektiv EF 300/4L IS USM, och till denna använder en 2x telekonverter (eller extender) så gör telekonvertern att man tappar två hela bländarsteg i ljus. Kombinationen med det objektivet och en telekonverter ger med två förlorade steg 4-5.6-8, f8 och kommer alltså att innebära att du får manuell fokus. För att behålla din autofokus tillsammans med en 2x telekonverter måste ditt objektiv vara på f2.8 eller bättre. En 1.4x telekonverter gör att du tappar ett bländarsteg. Se vår härledning av bländarstorlekar här, då detta även är anledningen till förstoringen 1.4 och 2 på telekonverters.

Använda manuell fokus

Att använda den manuella fokuseringen såklart svårare och kräver lite träning. Men det kan finnas tillfällen när du kan tjäna på att använda den. Ett exempel på det är om det är mörkt ute och du ska fotografera ett motiv som rör sig, på ett avstånd som du känner till. Det kan till exempel vara fyrverkerier på nyårsafton. Då vet du att fyrverkerierna är på så långt avstånd att du kan ställa fokus på oändligheten, och att det troligen blir bra fokus. Risken om du använder autofokusen är att kameran har svårt att hitta något att ställa fokus på, och söker ett par gånger fram och tillbaka för att till slut ge upp. Under den tiden, 1-2 sekunder, kan ditt motiv ha försvunnit.

Hoppas att detta rätade ut några frågetecken kring autofokus.

Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar