torsdag 18 juli 2013

Jakten på en bild

Ibland vill man ta den där speciella bilden. Anledningen till att den är speciell kan vara lite olika, kanske det är så att motivet är väldigt svårfångat. Eller att man vill ta bilden som kräver ett stort tekniskt kunnande, och man vill ha den som ett tecken, ett bevis, på att man har det kunnandet. Eller så vill man bara kunna visa att man varit på en speciell plats.

Ett exempel på den senare kategorin är när en amerikansk ubåt, mitt under det kalla krigets kallaste period i slutet av 1981, gick in i hamnen i den ryska flottbasen i Vladivostok. Ubåten gick så nära som drygt 800 m, gick upp på periskopdjup och tog några periskopbilder. Senare skickades en dykare ut, utrustad med en 35mm undervattenskamera, för att ta bilder av ett sjömärke. Syftet tycks endast ha varit att kunna bevisa, i det tysta, att man varit på plats inne i hamnen i en av Sovjetunionens viktigaste flottbaser. I samband med att dykaren tog plats i dykarslussen på väg tillbaka in så kolliderade den amerikanska ubåten med en sovjetisk. Kollisionen var allvarlig och den amerikanska ubåten fick skador i okänd omfattning. Den ryska K-324 skadades allvarligt. Från amerikansk sida har man aldrig erkänt att kollisionen som skedde var med en amerikansk ubåt, men det finns uppgifter om att det ska ha rört sig om USS Drum, en attackubåt i Sturgeon-klass som sjösattes 1970.

Ett tillfälle när jakten på den speciella bilden fick ett högt ekonomiskt pris och var ytterst nära att även få ett högt pris i människoliv.


USS Drum, den attackubåt av Sturgeonklass som tros vara
den som var på besök inne i Vladivostoks hamn.

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar