Vi har tagit upp ämnet tidigare men vi tänkte göra det igen, vad man kan göra för att undvika att bli av med sin utrustning, och vad man kan göra om stölden är ett faktum.
Försäkring
Om du inte har en försäkring som täcker din utrustning så bör du titta på det omgående. Kostnaden är överkomlig, för att inte säga minimal, speciellt med tanke på vilket skydd du får. Du får oftast inte bara försäkring mot stöld eller förlust, utan även om något skulle råka gå sönder. Vissa försäkringar gäller även utrustning som du hyr eller lånar.Många tröstar sig med att ha skydd genom sin hemförsäkring. Om du är en av dessa så bör du kontrollera vilka villkor som gäller för just din försäkring. Villkor och ersättningsnivåer är i många fall riktigt dåliga, så du kan vilja ha en kompletterande försäkring ändå.
Registrera utrustningen
När du köper ett nytt kamerahus eller ett nytt objektiv så erbjuder tillverkaren ofta en möjlighet för dig att registrera dig som ägare. Detta kan ha flera fördelar. Vissa reparationsverkstäder kontrollerar serienummer på utrustning som kommer in för reparation. Om du registrerat dig som ägare och anmält en förlust så kan du få tillbaka utrustning på det här sättet. Dessutom är det en stor fördel om du skulle bli tvungen att försöka bevisa att du är ägare till en återfunnen produkt, om du är dess hos tillverkaren registerade ägare sedan den var ny. I USA finns ett antal sajter där du kan registrera serienummer på din utrustning, och vid en stöld anmäla som stulen. Den som är intresserad av att köpa något begagnat kan gå in på dessa sajter och kontrollera om just det serienumret är anmält som stulet. I Sverige är Fotosidans sida om stulen utrustning stor.Än så länge är dessa sajter på intet sätt heltäckande, men ju mer vi hjälps åt att registrera vår utrustning desto svårare blir det för tjuvarna att göra sig av med stöldgodset.
Kom också ihåg att spara kvitton eller fakturor på dina inköp. Spar också serienumret själv, du vet aldrig om sajten du registrerade dina prylar på finns kvar.
Försvåra stöld
Man kan såklart inte förvara sin utrustning på ett sätt som gör att den är omöjlig att stjäla, men man kan ändå försöka göra det så svårt som möjligt för den som har oärliga avsikter. Du bör, hur självklart det än kan tyckas, förvara din utrustning säkert både hemma och när du är på resa. Försök i möjligaste mån att undvika att checka in väskor med fotoutrustning när du reser med flyg, bär den med dig som handbagage istället. Om du reser med buss, ta med väskan eller ryggsäcken in i bussen. På tåget finns ofta en bagagehylla ovanför din plats, lägg din utrustning där eller på golvet framför dig, inte i bagagehyllan som finns i anslutning till in- och utgång. Att du inte ställer ifrån dig din ryggsäck full med utrustning och går 10-20 m bort för att ta en bild är ju självklart, eller hur?Rörelselarm
I vissa fall är det svårt för att inte säga helt omöjligt att inte lämna sin utrustning obevakad när man arbetar. Exempelvis när du fotograferar på ett bröllop kan du inte springa omkring i kyrkan med ryggsäcken på dig eller hela utrustningen fastspänd på kroppen. Ett rörelselarm kan då vara ett sätt att kunna koppla av. Ett exempel som säljs i USA är Tool Guard, som är till för att larma verktygslådor på pickups. Clas Ohlson har ett larm som heter Alarmio som är mycket prisvärt som just nu säljs till priset 99 kr. Dessa passar utmärkt för att lägga i större kameraväskor eller ryggsäckar och bli larmad om väskan plötsligt börjar röra på sig. Vill du skydda ditt kamerastativ kan ett cykellarm vara ett alternativ. Dessa är gjorda för att skruva fast runt cykelns ram och kan fungera lika bra runt stativet. Ett exempel är detta cykellarm som endast kostar 136 kr.Larm för smartphones
Smartphones och sk proximity alarms är nästa steg i att larma sin utrustning. Består av en enhet som du lägger i din utrustning och en app som du installerar i din telefon. När enheten och telefonen kommer längre ifrån varandra än det avstånd du angivit börjar telefonen att larma, enheten i väskan att larma, eller båda. Kan vara bra att ha för att förhindra att du glömmer din kameraväska på en restaurang eller tåg också.Fordonstrackers
Värdefulla fordon, entreprenadmaskiner och en del annat brukar ibland förses med en GPS-tracker. Trackern sitter dold i fordonet och har förutom en GPS-mottagare även kontakt med GSM-nätet. Vanligt är att man via ett SMS triggar igång trackern och antingen får ett SMS i retur med aktuell position eller kan följa dess väg på någon hemsida. Garmin GTU 10 är ett exempel på en sådan, men det finns många. Priset ligger strax under 2000 kr, vilket kan anses vara dyrt, men å andra sidan finns det många användningsområden för en sådan när du inte är ute och reser med din kamerautrustning. Sätt den på hunden under jakten eller varför inte på ditt tonårsbarn... En tracker för 2000 kr är kanske inte aktuellt om du har en billig systemkamera med en kitobjektiv värd totalt 4000 kr, men om du har dyra teleobjektiv och flera kamerahus i en väska och kan vid en stöld berätta för polisen att dina stulna prylar finns på en viss adress, så finns iaf chansen att de kan göra en insats för att återfå dina prylar.I nästa avsnitt ska vi fortsätta att prata om vad man kan göra för att minska värdet på den stulna utrustningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar