lördag 13 juli 2013

Skydda din utrustning mot stöld, del 2

I första avsnittet av vår special om att skydda sig mot stöld pratade vi lite om vad man bör tänka på när man reser, hur man kan larma sin utrustning, med mera. Här fortsätter vi med några tips om hur du kan göra för att att ytterligare skydda dig.

Märka utrustningen

Många tvekar inför att märka sin utrustning, men det finns onekligen fördelar med att göra det. Dels så är det otvetydigt så att tjuvar drar sig för att stjäla utrustning som är märkt. Den betingar ett avsevärt lägre värde och är svårare att sälja. Dessutom så kommer märkningen att hjälpa dig att bevisa att prylen är din och ingen annans. Detta gäller i allra högsta grad sådana som inte har något serienummer, men även dessa. Det finns nämligen ingen rutin hos polisen att gå igenom t ex Fotosidans databas med utrustning som anmälts stulen, utan ditt favoritobjektiv kan finnas på hittegodsavdelningen under lång tid utan att du får reda på det.

Om märkningen sker på rätt sätt så kan, i motsats till vad som sägs ovan, märkningen hjälpa till med att höja andrahandsvärdet på den legala marknaden. Du kan genom märkningen visa den tilltänkte köparen att utrustningen verkligen är din och inte är stulen. Om du märker din utrustning, tänk på att också visa det på utsidan av kameraväskan, för att avskräcka tjuven. Om denne stjäl din väska och upptäcker att du märkt innehållet först efteråt är du knappast hjälpt av det.

QR-koder

Att gömma en QR-kod på sin utrustning kan vara en variant. Har du en etikettskrivare kan du göra QR-koderna själv och låta dem leda till din e-postadress eller hemsida. Tjuvar försöker ibland ändra serienummer och ta bort andra kännetecken. Det finns en möjlighet att man missar en streckkod eller QR-kod.

Mikropunkter

Bland annat Stöldskyddsföreningen, SSF, erbjuder stöldskydd genom mikropunkter. Man köper en serie punkter som man applicerar på sin utrustning och om utrustningen återfinns kan man med hjälp av informationen på punkten se vem den tillhör. Se mer information hos Stöldskyddsföreningen

RFID-chip

Tekniken med RFID-chip blir vanligare och vanligare. Den används bland annat när man ID-märker djur, i busskort, låneböcker, inpasseringssystem, osv, och chipen är idag så små att man till och med kan bädda in dem i ett papper. När man vill få ut information ur chipet så drar man en läsare över det och får upp chipnummer och annan information i läsaren. För den som vill stöldskydda sin utrustning finns alla möjligheter. Jag har inte hittat något svenskt företag som erbjuder den här tjänsten, men det lär finnas. Har du som läsare något tips?

Nackdelen med RFID jämfört med streckkod och mikropunkter är att det är dyrt och kräver en läsare. Fördelen är dock att med vissa läsare kan du stå ganska långt ifrån och kan ändå läsa chipet. Det kan innebära att du kan läsa det utan att avslöja att du misstänker att någon har stulen utrustning, utan att gå in i vederbörandes rum eller fordon, etc.

RFID-chip med injeceringsverktyg samt ett €2 mynt som
storleksreferens. Myntet är ca 26 mm i diameter.

Osynligt bläck

Du kan också prova att märka dina saker med en penna med osynligt bläck, som du måste belysa med ultraviolett ljus för att det ska synas. En ganska enkel metod, men kom ihåg att kontrollera med jämna mellanrum att märkningen inte slitits bort helt eller delvis, utan fortfarande går att läsa.

Om du ändå drabbas av stöld

Hur du än försöker att på alla sätt undvika det så får det inte bli så att det hindrar ditt arbete eller utövandet av foto som hobby. Och då kan det ändå hända. Vad ska du göra då? Att polisen inte kommer att lyfta två fingrar för att lösa stölden kan vi vara helt säkra på. Det ska vara om de råkar springa över en tjuvgömma i samband med något annat brott som det kan hända att stulen kamerautrustning återfinns. Räkna inte med att polisens tekniker kommer att ta finger- och fotavtryck och söka hårstrån för DNA-analys. Så vad kan du göra själv?

Anmäl stulen utrustning

Gör en polisanmälan direkt. Se till att anmälan innehåller alla serienummer och information om mikropunkter, streckkoder, RFID-chip eller vad du nu har gjort för att märka dina saker.

Blev din utrustning stulen på någon allmän plats? Kolla om det finns övervakningskameror. Om det gör det, inkludera det i din polisanmälan och fråga om ägaren är villig att lämna ut film till polisen.

Återfinna förlorad utrustning

Om dina prylar ska återfinnas så finns det en överhängande risk att du kommer att få göra det själv. Gör några försök att återfinna prylarna, även om du via någon försäkring fått ny utrustning. Om inte annat så för att tjuven inte ska få tjäna något på sitt tilltag. Här finns det några saker du kan tänka på. Mest troligt så har den som slog in rutan på din bil, eller som springande snodde med sig din kameraväska på tågstationen inte gjort det på grund av ett brinnande fotointresse. För denne någon är det bara snabba pengar som hägrar. Håll därför koll på Blocket och se vilka annonser som kommit ut nyligen. Förmodligen vill man kränga prylarna snabbt, så annonserna kommer ut inom någon timme efter tillgreppet. Finns det någon lokal köp- och säljsida där du bor eller befinner dig? Håll koll där också.

Anmäl självklart förlusten till alla databaser och sidor där du registrerat dina tillhörigheter, som till exempel Fotosidan.se.

Finns det en pantbank i staden där du bor? Kolla där också, men där kanske du får vara lite smidig. Det här tipset kommer ursprungligen från en amerikansk sida och jag vet inte hur pass mycket det gäller samma sak här i Sverige. Om du saknar ett objektiv Canon EF 500/4L, gå in på pantbanken och fråga efter ett sådant objektiv. Säg inte att du söker ett stulet objektiv. Ibland kan inte pantbanken sälja saker förrän en viss tid passerat, så du kan få till svar "Ja vi har ett, men vi kan inte sälja det förrän om 3 veckor". Be att få titta på det, om du får det jämför serienumret på ditt eget objektiv (som du självklart memorerat) med serienumret på det på pantbanken. Pantbankerna har idag höga krav på sig att se till att saker man pantsätter inte är stulna och har ett mycket bra samarbete med polisens godsspaning.

Godtrosförvärv

År 2003 ändrades den svenska lagstiftningen avseende köp som gjorts i god tro, så kallade godtrosförvärv. Lagändringen innebär i stort sett att den som köper en vara som visar sig vara stulen, är skyldig att lämna ifrån sig varan till dess rättmätige ägare. Detta även om köparen varit omedveten om att varan inte såldes av dess ägare. Före 2003 kunde man hävda god tro, dvs om inget indikerade att varan var stulen, som t ex väldigt lågt pris, skador, etc, så fick man behålla den. Men så är det alltså inte längre. Därför ska du ha tålamod, dina förlorade ägodelar kan dyka upp.

Att återfå sin stulna utrustning

Om du nu på ett eller annat sätt lyckats hitta din stulna utrustning, genom sökning på nätet, genom ett fynd i en pantbank eller bara genom att se märkningen du så väl känner igen, hur gör man då för att gå vidare? Det första tipset är självklart att ta det lugnt. Även om du är en stor och tuff kille eller tjej så rekommenderar vi att undvika konfrontation. Ta istället kontakt med polisen och lägg fram alla uppgifter du har. Om du har tur så finns det möjlighet att göra ett tillslag. Inbrottstjuvar är i princip alltid seriebrottslingar, och om polisen gör tillslag mot en lägenhet där du av någon anledning vet att din egendom finns, så finns det med stor sannolikhet andra saker där också, som gör att polisen kan klara upp andra, liknande brott. Om du blir nekad, stå på dig!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar