söndag 21 juli 2013

Söndagstips: Lörudden och Galtströms bruk

Om du har några timmar över och befinner dig i Sundsvallstrakten så kommer det två tips här. Löruddens fiskeläge och Galtströms bruk, är två fina platser som förtjänar ett besök.

Lörudden

Lörudden ligger ca 16 km öster om Njurundabommen och är tydligt skyltat från E4. Fiskeläget har en restaurang med traditionell meny och en mycket vacker miljö. Ca 200 m från bilparkeringen ligger Löruddens kapell, som uppfördes på 1620-talet av fiskare från Gävle som uppehöll sig här under delar av året. Gudstron var stark på den tiden så om man bodde här under perioder delar av året så var man även tvungen att ha en kyrka.








Galtströms bruk

Galtströms bruk är ett gammal järnbruk som ligger ca 10 km söder om Lörudden. Bruket uppfördes vid 1700-talets mitt och anledningen var att bruken i Bergslagen började få ont om träråvara att göra träkol av. Träkol används i stor mängd till att utvinna järn ur järnmalm, på så sätt att när man bränner träkol tillsammans med järnmalm så förbrukar träkolet syret som förbinder järnet med malmen, och frigör på så sätt järnet som rinner ut ur malmen. I Bergslagen på den här tiden så var skogen i princip skövlad och man försökte med skattelättnader och andra metoder att få företag att anlägga järnbruk på andra ställen. Malmen skeppades då med båt på havet till bruken i Norrland.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar