fredag 4 december 2020

Back button focusing

En sak som många av "proffsen" som syns i sociala medier pratar om är att använda back button focusing. Det innebär att man ställer in på kameran att någon knapp på kameran, företrädesvis på baksidan som man kan nå med tummen, reglerar fokuseringen. Normalt sett är det ju när man trycker ned knappen till hälften som fokuseringen aktiveras. 

Om vi börjar med att svara på frågan varför, så är finns det ett par anledningar till det. Det första är att du sannolikt inte behöver ställa in fokus på varje ruta. Om du står i en studio till exempel och både du och motivet står stilla så finns det ingen anledning att fokusera om för varje bild. Speciellt inte vid f/9.

En annan sak är att du på det här sättet kan kombinera följande autofokus (AF Servo på Canon) med enbildsautofokus (One Shot på Canon). Man vill normalt sett inte använda följande autofokus på stillastående motiv men ibland förändras ett stillastående motiv till ett rörligt, och då är det svårare med enbilds. Genom att ställa in på AF Servo och trycka till knappen en gång så hittar kameran fokus och när du släpper den så håller den kvar. Om motivet börjar röra på sig så håller du bara in knappen med tummen utan att släppa upp den. 

Dessutom hävdar vissa att det blir bättre balans i hur du håller i kameran när du trycker in på både fram- och baksida. Lite oklart om jag håller med om det i nuläget. 

Ska man gå vidare till hur, så är det inte så svårt. Det beror givetvis på kameramodell, men om vi tittar på en Canon EOS 6D ser det ut såhär på displayen. Jag var tveksam länge, men hur fungerar det nu då när jag har gett det en rejäl chans? Jo, det fungerar faktiskt riktigt bra. I studion där det är lite halvskumt och svårt ibland för autofokusen att hitta rätt är det skönt att inte behöva vänta på det på varje bild. Jag har inte provat det på någon driftingtävling ännu, där jag är i stort behov av att servofunktionen fungerar på ett bra sätt. Det var ruskigt ovant i början att komma ihåg att trycka med tummen först, men det sätter sig. 

Jag kommer att fortsätta med back button focusing! 

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar