onsdag 26 april 2017

Värde på analog utrustning

Jag har många, många gånger fått frågan av vänner och bekanta om deras, deras föräldrars eller andras analoga utrustningar är värda något. Ofta dessutom med ganska diffusa beskrivningar. "Pappa har en gammal kamera. Han har flera objektiv till den. Är den värd något?"

Jag möter oftast sådana frågor med motfrågor. Vilket märke är det? Vilken modell? Är det normala konsumentmodeller är värdet i det närmaste noll, medan om det är gamla proffsmodeller kan finnas ett visst värde i dem. Om det är exempelvis Canon och objektiven har autofokus kan objektiven gå att sälja till ett rimligt pris. Detsamma gäller Nikon, som haft samma objektivfattning föredömligt länge.

Sentida analog kamera som har ett värde nära noll.
Av Ham12343 - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, Link


Blixtar är en ganska rörig historia. För Canon, som jag själv använder och därför känner till mest om, är det så att blixtkontrolltekniken, eller protokollet, TTL har uppgraderats några gånger. Man måste gå på modellerna som heter EX för att få E-TTL eller E-TTL II, och inte de äldre modellerna som heter EZ, då dessa har ett äldre protokoll som heter A-TTL.

För riktigt gamla kameror är läget ett annat. Där finns det många modeller som faktiskt säljs dyrt, till samlare och muséer. Svårt att dra en gräns, men kameror fram till 50-60-tal kan räknas hit.

Kameror av den här typen kan ha ett värde, om den är i gott skick
Foto: George Hodan, bilden är public domain

Om du har en analog utrustning så kan du nog räkna med att värdet rör sig mot noll, och bli positivt överraskad om det visar sig att den är värd något. Men om du vill få ut det mesta av en försäljning, så är min rekommendation att sälja delarna, dvs kamerahus, objektiv, blixt, etc, var för sig i auktioner på Tradera.

Lycka till!

/Christer



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar