söndag 2 april 2017

Söndagstips: Armémuseum

Ett nygammalt söndagstips som jag kände att det var dags att ta upp igen är Armémuseum. Dels har jag själv besökt muséet igen nyligen och dels så har en del förändrats sedan sist. 

Armémuseum är ett av Sveriges förnämsta muséer för den som är intresserad av historia i allmänhet och militär sådan i synnerhet. Centralt beläget i Stockholm, på Riddargatan på Östermalm på den så kallade Artillerigården. Platsen som sådan har historia av militär närvaro, då det sedan 1700-talet funnits olika funktioner inom främst artilleriet här. Tyghus, Artilleri- och ingenjörshögskolan är några exempel på dessa. 1877 omvandlades det till Artillerimuseum som 1932 ändrades till Armémuseum. 

Det är svenska staten som genom SFHM, Statens försvarshistoriska muséer, driver verksamheten. Utställningarna byggdes om under 2012 och 2013, så om det är några år sedan du besökte muséet kan det vara dags för ett nytt besök. Grundutställningen visar Sveriges historia ur ett militärt perspektiv, från 1500-talet fram till det kalla krigets slut i och med Berlinmurens fall. Muséets samlingar är mycket omfattande, över 100.000 föremål och 5.000 troféer, av vilka alla inte visas vid alla tider. 

För oss fotointresserade finns det gott om intressanta objekt. Många föremål visas i uppbyggda miljöer vilket ger spännande och intressanta bilder. Dock är belysningen dunkel, så ljusstark optik och höga ISO:n krävs. 

Sedan ett par år tillbaka är det gratis inträde till Armémuseum.

Öppettider: 
Måndag: stängt
Tisdag: 11.00 - 20.00
Onsdag-söndag: 11.00 - 17.00

Hitta till Armémuseum 
Muséet ligger på Riddargatan 13, mitt på Östermalm i Stockholm. 

Kollektivtrafik
Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg, uppgång Östermalmstorg/Sibyllegatan.

Närmaste busshållplats är Nybroplan. Dit kan du åka med busslinje 69, 54, 76 och 91 samt med Spårväg City linje 7.

Parkering
Bilen parkerar du på närliggande gator. På lördagar och söndagar går det också bra att parkera på artillerigården utanför museet.

Armémuseum

Ett återkommande tema är livet för civilbefolkningen
i de krigsdrabbade områdena under århundradena.


Karolinertiden

Armfeldts karolner, som frös ihjäl i tusental under återtåget som följde
Karl XII:s död i Norge. 

Andra världskriget, om Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg

Livet på luckan. En uppbyggd miljö från ett regemente i Sverige. Många
känner igen sig från lumpartiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar