lördag 30 juli 2016

Jeff Cable packar väskorna

Som vi berättat tidigare kommer vi även denna gång att följa den amerikanske fotografen Jeff Cable under hans resa till och arbete under de olympiska spelen. Jeff är nu inne i packningsperioden när han strukturerar upp och ser till att få med sig allt han behöver för att nå framgång med sina bilder i Rio.

För er som inte orkar läsa den långa bloggposten på engelska kommer här ett litet sammandrag på svenska.

Kameror:
Huvudkamera är som vi tidigare berättat Canon EOS 1D X Mark II. Jeff kommer att ha tre kamerahus med sig och räknar med att använda alla tre mycket. Att ha en kamera som kan ge 14 bilder per sekund kommer att vara en stor fördel när man ska fånga idrottsmän och -kvinnor  under sitt utövande. Eftersom Rio har lite problem med kriminalitet har Jeff lånat en G5x och en M3 av Canon. Små kameror som fortfarande tar väldigt bra bilder, att ha med sig under stadsbesök.

Objektiv:
Objektivet som i huvudsak kommer att användas är Canon EF 200-400. Jeff ser ett stort användningsområde för denna, då den inte bara är otroligt skarp utan också har ett jättestort zoomomfång. Objektivet har en inbyggd telekonverter så genom en knapptryckning kan man nå från 200mm ända upp till 560mm. Jeff berättar också om att 200-400:an inte är med på bilden med sakerna han ska ha med sig, och det beror på att Canon har skeppat över ett kamerahus och det objektivet direkt till Rio. Vilket är jättebra, för packning blir det så det räcker ändå. Även Canon 100-400mm, den nyare modellen, och Canon 70-200/2.8 kommer att åka med. För kreativa bilder få även en Canon 8-15mm Fisheye åka med.

Arbetsflöde:
Jeff berättar att han alltid har med sig massor av minneskort till ett OS. Så även denna gång. Men nu för första gången kommer han att använda CFast-kort från Lexar. De nya korten är väldigt snabba och tillåter skrivning dubbelt så snabbt och att ladda in bilderna på halva tiden jämfört med Compact Flash-kort. Korten ansluts till en MacBook Pro med 4st Lexar kortläsare med Thunderbolt- och USB3-anslutning.

Eftersom MacBook:en bara har 512GB SSD så lagras bilderna på ett flertal Western Digital 3TB och 4TB hårddiskar. Om något skulle hända med MacBook:en så finns det två klonade kopior av SSD:n, så det är bara att byta disk och fortsätta köra. Även om datorn blir stulen är detta en snabb väg tillbaka till en dator som ser ut som man är van vid. Efterbehandling sker med en Wacom-platta, vilket är ett snabbt och ergonomiskt sätt att editera bilder.

Hantering av utrustning:
En av de viktigaste delarna i utrustningen är Jeffs enbensstativ från Gitzo. Eftersom ryggen redan är i dåligt skick måste enbensstativet hjälpa till att stötta de stora och tunga objektiven, speciellt 200-400mm. Det är så viktigt att Jeff tar med sig ett andra stativ som backup, om något skulle hända med det, att det går sönder eller förkommer. Under London OS lämnade Jeff stativet på en pressbuss, men hade sådan tur att någon lämnade in det till presscentret och han kunde få tillbaka det. Då hade han inte sitt namn tydligt på stativet, men det har han nu. Även ett resestativ får följa med och för att bära kamerorna använder Jeff BlackRapid-remmar och Spider Holster, återigen för att sprida ut vikten från ryggen.

Tillbehör:
Massor av batterier och batteriladdare såklart. Fyra batterier till 1D X Mark II, två var till G5x och M3 och AA-batterier till pocket wizards. En Canon 600 EX-RT blixt, och såklart laddningskablar för telefon och annat. Väskorna som används är Think Tank, en ryggsäck och en rullväska.

Kläder:
När det gäller kläder verkar Jeff vara ganska lugn, trots att han nämner att hans fru inte kommer att vara med för att säga hur han ska klä sig. Shorts, t-shirt och tennisskor. Inte så mycket mer än så. Och inte en enda hårprodukt. För er som inte vet hur Jeff ser ut så är han extremt korthårig :)

Dokument:
Två väldigt viktiga dokument som måste följa med på resan är passet och den olympiska ackrediteringen. Ackredieringen fungerar även som visum till Brasilien, och jag som jobbar för ett företag som har en del verksamhet i Brasilien vet att det är ett land som är riktigt noga med visum. För säkerhets skull har Jeff fotokopior av dokumenten, och även av sina kreditkort. Så om något skulle hända så finns de att nå i molnet.

Övrigt:
Värktabletter, sömnmedel, hörselkåpor, hörselproppar, adapters för eluttag, ficklampa och en del annat.

Det här var som sagt ett sammandrag av Jeffs originalinlägg för er som inte vill läsa på engelska. Men för er som vill så kommer länken här, Gearing up for Rio De Janeiro - What I am taking with me to the Olympics

/Fotofyndet




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar