onsdag 31 december 2014

Årskrönika: Vad skrev vi om 2014?

Ett helt år har gått igen och det är dags att sammanfatta i korthet vad vi skrivit om under 2014.

Januari började med att vi tog upp ett intressant fall av upphovsrätt där en politiker filmade sin egen kriminella handling och begärde ersättning av Dagens Nyheter för att man använde bilder från hans film. Utrustning för naturfoto med fågelfotografen Glenn Bartley och en historia om hur bilder kan ställa till problem. Orsaken var bilder från en skidort i Nordkorea, där svenska snökanoner och annan europeisk utrustning användes. Småkronorna tog silver i Junior-VM i ishockey och fåglarna fortsatte att frossa och bli fotograferade vid vårt fågelbord. Vi recenserade en app som heter Sun Surveyor där man kan förutse solens upp- och nedgång, samt dess vinkel och höjd vid olika tider och platser. FRA var i blåsväder igen när man la sig i hur och var bönder fick sätta upp staket. Den 8 januari fick vi vetskap om att de två svenska journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkhed, som varit kidnappade sedan den 23:e november, äntligen släppts. Vi körde en serie med utrustningstips för naturfotografering. "Blind man's bluff", en bok om amerikanskt ubåtskrigföring, recenserades och i dess kölvatten funderade vi på om amerikanska ubåtar, främst USS Grayback, kan ha varit involverade i Hårsfjärdsincidenten 1982. Tips om en intressant tv-serie om björnar i Alaska, Johan Rheborg ställer ut på Fotografiska och ett köpläge i Uppsala för dem som är rädd för bomber. Ytterligare en bok i ämnet ubåtar recenserades, "Under ytan - ubåtar och svensk säkerhetspolitik" av Tommy Lindfors. Lindfors lägger fram ett antal intressanta teorier och visar på ett antal besvärande tillfälligheter med skadade ubåtar som sammanfaller med svenska skarpa insatser mot främmande undervattensverksamhet. Det intressanta är dock att det i samtliga fall är NATO-ubåtar.

Okänd fotograf

Under februari berättade vi att grönfinken och brunsiskan hälsade på vid fågelbordet och vi gav tips om att dokumentera en graviditet. Vi berättade om en fotograf som dog i jobbet på en arena i USA, frågade oss om likhet inför lagen existerar när det gäller övervakningskameror och gav tips om mer bra tv, "Björnarnas och gamarnas berg". OS i Sotji var en stor grej förstås och vi följde den amerikanske fotografen Jeff Cables förberedelser inför, resa till och arbete under de olympiska spelen. Vi svenskar hade all anledning att fira den digra medaljskörden och det gjorde vi självklart även i bloggen. Vi dök under ytan igen och recenserade Ola Thunanders bok "Hårsfjärden; det hemliga ubåtskriget mot Sverige", där Hårsfjärdsincidenten gås igenom dag för dag, timme för timme till och med under kritiska skeenden. Mycket intressant läsning. Magnus Wennman och Niclas Hammarström vann prestigefyllda internationella priser. Vi skrev om ett intressant fall där den nya lagen om kränkande fotografering prövades, och en annan som blev kränkt var Anne Hathaway som i ilska la en påse med avföring från sin hund på bilen åt en paparazzo.

Grönfink

Mars började med att vi förklarade begreppet skottsekund, som inte har något med skjutvapen att göra. AP, Associated Press, bröt med en fotograf som redigerat bort en detalj i en bild. Allt för trovärdigheten för den fotografiska bilden. Vi skrev om Årets bild som gick av stapeln på vår hemmaplan i Sundsvall och presenterade dess vinnare. Vi berättade mer om OS och livet i OS-byn och att hovet fått ny informationschef som tidigare jobbat på Scandic och Scan. "Tio dagar som skakade Sverige" recenserades, en bok som handlar om det som vi i Sverige kallar U137:s grundstötning i Gåsefjärden utanför Karlskrona. En fotoväst gjorde sitt intåg i vårt produktprogram och den måste givetvis testas. Jag gjorde en resa till Järvzoo i Hälsingland och visade bilder på järv, lo och varg. En naturfotograf i Kissimmee i Florida greps för att ha kommit för nära skyddade fågelarter. Vi tipsade om hur ett workflow när man är på resa kan se ut och att Jens Assur ställde ut i Sundsvall. Renée Nyberg provade på livet som paparazzo i Hollywood tillsammans med svenske Bobby Rachpoot.

Järv (Gulo gulo)

April april, din dumma sill, skulle vi aldrig säga men däremot tipsade vi om teknik för att döpa om filer med ett speciellt program. Vi gluttade in i arkivet på National Geographic och berättade om en fotograf som blev ihjälkörd när han trodde att han förföljde Justin Bieber. En AP-fotograf dödades i Afghanistan och ett filmtips i samma anda var filmen "Salvador" från 1986. Djurgården hockey tog sig tillbaka till högsta serien i ishockey och Nikon var helt under ytan när man presenterade ett undervattenshus till en ny kameramodell. Sundsvall Raceway bygger ut anläggningen för att även passa drifting, vilket vi berättade om. Stöldskydd för utrustning tipsade vi om, och vi visade solcellsladdare för mobilen. Vi berättade om att veckan innan påsk heter stilla veckan och veckan som börjar med annandag påsk heter påskveckan. Ytterligare ett par filmer recenserades, en om en krigsfotograf, "Harrison's flowers", och en annan, "Paparazzi", om en skådespelare som drabbas av just närgångna paparazzi. En grupp fransmän, däribland två fotografer, släpptes ur fångenskap i Syrien och vi berättade om när mannen utan ansikte, den östtyske spionchefen Wolf, fotograferades vid ett besök i Sverige. Skol-DM i fotboll gick av stapeln och vi tipsade om att fotografera ungdomsfotboll, tipsade om en film av Tom Hanks om andra världskrigets fotografer. Ron Gallela påstås av många vara den allra första paparazzon, vilket vi berättade om. April avslutades med showbilar i Sundsvall och ett Pulitzer-pris till fotografen som tog bilderna på bombdådet vid Boston Marathon.

Sundsvall Custom & Hot Rod Show

Maj började med en berättelse om en sälfie, ett självporträtt som kom av sig på grund av en aggresiv säl som förirrat sig upp på land. Vi berättade om den mystiske amerikanen, den nionde mannen ombord på den nedskjutna svenska DC3:an. En man vars närvaro eller identitet aldrig officiellt erkänts. Vilka är världens mest fotograferade platser? Ja, det har en estnisk dataprofessor tagit reda på. Tamron släppte en ny superzoom och vi pratade om bildkomposition med det sedan 2500 år kända så kallade gyllene snittet. Den i Afghanistan mördade svenske radiomannen Nils Horner prisades och en fotograf dödades i Aleppo i Syrien. Rifo, Riksfotoutställningen arrangerades i Stockholm. Pamela Chen, bildredaktör på National Geographic, berättade att hon tittar på mellan 10.000 och 60.000 bilder per artikel. Helt galet. Tredjedelsregeln är ett alternativ till gyllene snittet vid komposition och vi berättade om skillnaden mellan de två. Norge fyllde 200 år, en varg fotograferades i Gnesta och vi tog för första gången ut ett nytt gömsle i naturen. Klassiker i annorlunda utförande handlar om en man som iscensatt kända bilder med Lego. En sevärd tv-serie om Burmas skogar gick på SVT och SVT Play, och vi presenterade siffror över svenska dödsoffer under det kalla kriget.

Gömsle i naturen
I juni hände en stor händelse för alla paparazzi, nämligen Kim Kardashians bröllop. Med alla förberedelser för att förhindra att obehöriga fick reda på var och när det hela skulle ske undrar man om det var en show eller ett bröllop. Vi pratade teknik med ljussättning och diffusering vid makrofoto. En serie enkla fototips behandlade bland annat att läsa manualen, bli van vid sin utrustning och att tänka på bakgrunden. En sommarstugeägare som fick inbrott hade turen att fånga tjuvarna på bild med sin åtelkamera. Det var 70 år sedan den allierade landstigningen i Normandie, vilket vi såklart uppmärksammade, tillsammans med några tv-dokumentärer om hur man med hjälp av flygfotografering dokumenterade det tyskockuperade området innan invasionen. Boken "Spionjägaren" av fd chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedt recenserades och vi rapporterade om läget i Vartius i Finland som vi besökte under 2013. En åtelkamera lyckades fånga en parning mellan två björnar, vilket är mycket sällsynt, och en ny tv-serie startade som handlade om och hette "Kalla krigets fordon". Finns att se på YouTube om du till äventyrs missat den. Den välkända tyska kameratillverkaren Leica fyllde 100 år och det var 62 år sedan den svenska DC-3:an sköts ned över Östersjön.

Modell av den svenska DC-3:an. Både modellen och vraket
finns utställda på Flygvapenmuseum i Linköping.

Juli, med sommar och semester för många av oss, började med ett tips om ett litet hjälpmedel om man är flera som fotograferar, nämligen en kommunikationsradio. Vi såg på en serie på YouTube om och av paparazzi och hur man jobbar i och kring Los Angeles. Vi berättade om kamerautrustning med eget utseende och blixtrade utomhus. En fotografs ättlingar bråkar med Walmart om bilder på kedjans grundare. Matt Granger tipsade i en video om hur man fotograferar naket. I efterdyningarna av 70-års jubiléet av invasionen i Normandie funderade vi lite på dess betydelse för hur efterkrigstidens och kalla krigets Europa delades upp. En recension av en bok med jättelång titel, "Spioner och spioner som spionerar på spioner : spioner och kontraspioner i Sverige" av Tore Forsberg hann vi med, liksom några ytterligare enkla fototips, serien vi startade med i maj. Vi berättade också om hur en fotoexpert på FOA spelade en avgörande roll i avslöjandet och åtalet mot spionen Stig Wennerström. När juli började gå mot sitt slut rundade vi av med tips för gör-det-självare och lite festivalbilder.

Semesterbild från Falu Koppargruva

Augusti, när sommaren fortfarande var hos oss, började med lite tips och bilder från härliga sommarkvällar. Bilder man kan behöva ta fram nu när vintern är här och mörkret bäddar in oss nästan dygnet runt. Vi åkte på countryfestival i Vemdalen där vi både fotograferade och filmade. Ett söndagstips gällde Falu koppargruva och en mycket intressant rundvandring där. Fotbolls-VM spelades i Brasilien och som vanligt under stora mästerskap följde vi en och annan fotograf där. Vi lanserade teorin om mobilbarnen, den generation barn som kommer att vara bittra i vuxen ålder för att föräldrarna bara tagit mobilbilder på dem som i bästa fall är dåliga och i värsta fall försvunnit helt. En styrelseledamot i Svenska Rovdjursföreningen polisanmäldes för en bild han tagit och ett söndagstips ställde frågan om Orsa björnpark är en fotografs värsta mardröm. En resa till Jönköping för att fotografera lastbilar genomfördes, vilket i vanlig ordning var svårt på gränsen till omöjligt pga dåligt väder och mycket publik. Vi skrev om att det kommer en ny säsong av Kalla krigets fordon och genomförde även ett besök med massor av bilder på militärfordonsmuséet Arsenalen i Strängnäs.

Don Redmon på countryfestivalen i Vemdalen
I början av september börjar älgjakten i norra Sverige, vilket begränsar rörelsefriheten för naturfotografer och andra som vill röra sig i skog och mark. Vi berättade om fotografer som söker fara och om hur en av dessa mördats av en islamistisk grupp. Way out west, musikfestivalen i Göteborg, hade ett på alla sätt ogenomtänkt kameraförbud. Vi recenserade en bok, "Operation paperclip" av den amerikanska journalisten Annie Jacobsen. Boken handlar om hur tyska ingenjörer och forskare värvades över till USA i slutskedet av eller efter andra världskriget. Eftersom frågan var så känslig, då flera av personerna anklagades för krigsförbrytelser, märktes intressanta personer ut med hjälp av ett gem, ett paperclip, på sin personakt. Polisen i Linköping sökte en fotograf som tagit en bild på en man som misstänktes för ett mord och en 16-åring friades för brott mot lagen om kränkande fotografering. Detta pga att det 21-åriga offret upptäckte honom och kunde anmäla honom. Genom detta var hon inte omedveten om fotograferingen, vilket lagen kräver. Snacka om tankevurpa från lagstiftarens sida. Vi berättade om foto på hög nivå, med SF37, fotoversionen av vårt svenska flygplan 37, eller Viggen i folkmun. En rysk fotograf dödades i Ukraina och redaktörer och fotografer vid en tidning i Frankrike dömdes för integritetsbrott då man fotograferade en kvinna som påstås vara presidentens älskarinna. Vi berättade om flygvapnets flottiljer och dess numrering, presenterade nyheter i form av Nikon D750 och nya objektiv från Canon. En stor och efterlängtad nyhet var Canon EOS 7D Mk II, som ser riktigt intressant ut. Jag själv sprang Lidingöloppet och missade min målsättning på under 3 timmar med endast 7 sekunder. Surt sa räven. Vi tipsade om vad man kan äta när man sitter i gömsle i många och långa timmar och slutade där vi började med att älgjakten tog slut.

SF37 Viggen

I oktober drog vi igång med att berätta om att GoPro släpper en ny serie, Hero4. Ett söndagstips avsåg en morgon i gömslet i skogen. I USA blossade ett bråk upp som handlade om skärpta regler kring tillstånd för fotografering i landets nationalparker. Vi hade nyheter i Fyndhörnan i webshopen och tipsade om björngömslen i Jämtland. Älgjakten började om igen, nu i hela landet, och vi tipsade om grundläggande bildbehandling och föreslog en arbetsordning. Vi hade, kanske, besök av en främmande ubåt i Stockholms skärgård, med insatser som till storleken liknade de under 80- och 90-talen. Svenska folket var nyfikna och vissa, utrustade med kamera, var så nyfikna att man drog på sig en polisanmälan för att fotograferat in på skyddsobjekt. Expressen sparkar hela sin bildredaktion, vilket är helt osannolikt med tanke på den betydelse bilden alltid haft i tidningen ända sedan starten 1944. Allhelgonahelgen innebär möjlighet till fotografering på kyrkogårdar och andra ställen där man annars inte har möjlighet att fotografera. Som avslutning på november berättade vi om test av hårddiskar för tuffa tag, och recenserade en magisk konsert med Euskefeurat.

Euskefeurat på Tonhallen i Sundsvall
I november gick Fotomässan av stapeln, vilket vi såklart uppmärksammade. Vi skrev om vikten av att vara beredd när tillfället dyker upp, i mitt fall ett par älgar som fastnade på några bilder. Paul Hansen var med i tidningen Foto och berättade om ett händelserikt år, och så berättade vi om när EN enda bild betyder allt. Som den bilden som spelade en avgörande roll när 10-åriga Engla Höglunds mördare hittades och sedemera fälldes för mordet, och även ett äldre ouppklarat mord. En Hasselblad som åkt till rymden var till salu och tidningarna fortsatte att säga upp fotografer, denna gång var det Göteborgs-Posten. I Norge gick det hett till. Först krävde en fotograf att en hel bokupplaga drogs tillbaka och omslagen förstördes pga en upphovsrättstvist, och sedan kastade en välkänd politiker av sig kläderna och poserade på nakenbilder. Vi berättade om den japanske simmaren som fick ett hjärnsläpp och stal en kamera av en fotograf från Sydkorea under ett mästerskap. Boken "Spionjägaren 2: Säpo, IB och Palme" av fd chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedt recenserades. Vi pratade om mer upphovsrätt, vad gäller egentligen när man är anställd? En serie med test av blixttillbehör genomfördes, vilket gav en del intressanta resultat. Vi uppmärksammade en tråd på Fotosidans forum som behandlade trådskaparens fråga "Varför säljer jag inga bilder?", och på tekniksidan gav vi exempel på hur man kan lösa sin fjärrbackup utan att köpa en molnlösning. Visit Sweden genomförde en tävling med hårresande villkor och fotoreseföretaget Inside Nature ansökte om konkurs.
Del av blixttest. Inbyggd blixt, tagen i
stående format. Inget bra resultat.
December domineras av julen och vi presenterade i likhet med andra år ett julklappstips varje dag. Vi skrev om att det juridiska läget för så kallade kameradrönare, radiostyrda farkoster som flyger och fotograferar eller filmar, är mycket osäkert. Det kan vara så att man behöver tillstånd för själva farkosten och inte minst för att publicera bilderna man tar med den. Vi uppmärksammade också Finlands självständighetsdag den 6 december, och dagen därpå att det var 75 år sedan slaget vi Suomussalmi, där heroiskt kämpande finländare besegrader en numerärt helt överlägsen sovjetisk styrka. En brittisk/amerikansk fotograf dödades i Jemen och vi tipsade om bra poddradio från Fotosidan.


Tack för att just du har läst vår blogg under 2014. Vi hoppas att du kommer att fortsätta med det!

Gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar