söndag 24 november 2013

Förbudet mot åtelkameror

Förbudet mot att sätta upp åtelkameror förvånar och förargar många. För en tid sedan hade vi en diskussion i ämnet i en sammanslutning som jag är med i, där en man hade haft en kamera med automatisk utlösning uppsatt i skogen för att fotografera djur. Att det var en åtelkamera i lagens mening var han inte medveten om, och ännu mindre att den var olaglig. Han har för övrigt nu tagit ned kameran pga förbudet.

Orsaken till att åtelkameran är förbjuden är att den i lagen jämställs med en övervakningskamera, något man inte vill släppa fritt för att skydda den personliga integriteten. Lagen skiljer heller inte på något sätt på en adress på Sveavägen i Stockholm och ett träd i skogen i Värmland.

En annan orsak till att det är förbjudet och att förbudet till viss mån efterlevs och överträdelser anmäls är att sådana kameror används till otillåten jakt. Det senaste exemplet på detta är nyligen när man hittade ett flertal fällor i kända vargrevir i Värmland. Vid en eller flera av dessa hittades dessutom övervakning med hjälp av åtelkamera. I sådana fall används åtelkameran som ett hjälpmedel vid ett planerat lagbrott vilket inte direkt hjälper till att vända opinionen och att tillåta åtelkameror i framtiden.

Illegala fällor hittade i Värmland

Åtelkamera monterad på träd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar