måndag 14 oktober 2013

Gömsledisciplin

För en tid sedan var jag på en resa till ett ställe där man i gömsle fotograferar vilda rovdjur. Det är främst björn, men järv är ganska stabil i området, varg och lo syns vid enstaka tillfällen. Vi i vår grupp var sex resenärer och två reseledare. Alla var erfarna naturmänniskor, om än inte i samtliga fall som naturfotografer. Det var bland annat några erfarna fågelskådare och ett par naturfotografer som är riktigt rutinerade med tidigare resor både till Finland, övriga Europa, Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika.

När man har lite erfarenhet från liknande verksamhet så är det inte så svårt att räkna ut vilka ordningsregler som gäller, uttalade eller inte. Det är heller inte så svårt att räkna ut varför reglerna måste vara på detta sätt. Vår arrangör, Inside Nature, är mycket angelägen om att se till att vi i vår grupp inte bara följer reglerna utan agerar föredömligt. Därför har man en säkerhetsgenomgång under resan. Vad är det då för regler som gäller?

Ja, huvudmålet när man vill se och fotografera vilda rovdjur är såklart att inte synas, höras eller dofta, samt att hålla sig till platsen man blivit anvisad för sin egen säkerhet.

  • Man går till gömslet på eftermiddagen, oftast vid 17-tiden (beror lite på årstid)
  • Man stannar i gömslet hela natten och öppnar inte ens dörren under den tiden. Undantaget är sent på hösten när man avbryter vid 20-tiden efter mörkrets inbrott och då återvänder till lodgen. Vilket som gäller vid ditt besök klargörs inför vistelsen i gömslet.
  • Man viskar i gömslet. Vägen dit och tillbaka bör ske i total tystnad.
  • Man använder ingen form av parfym.
  • Alla ljud kan störa djuren, därför använder man inte skor i gömslet. Man bör vara extra försiktig med alla metalliska ljud, då dessa hörs långt. 
  • Att lämna gömslet för att, som vi sett exempel på, använda toaletthinken utomhus eller att röka, är inte bara otroligt egoistiskt utan även farligt. Doften från toaletthinken är skarp och uppfattas på långt håll av djur, detsamma gäller cigarettrök. Kliver du ut för att tända en cigarett kan det dessutom stå en björn eller järv bakom gömslet som du inte hört.
  • Slå av din mobilsignal. Det kan tyckas självklart, men det har vi också sett bevis på att det inte är. 

Som synes inga speciellt häpnadsväckande regler, men det framgick tydligt vid den senaste resan att det inte är lika självklart för alla. En grupp från ett mellaneuropeiskt land bröt mot samtliga punkter.

Om du tänker på ovanstående så kan du få en fantastisk upplevelse som är få förunnade.













/Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar