torsdag 5 december 2013

Snowden, FRA och NSA

Läser en krönika av Wolfgang Hansson publicerad idag på Aftonbladet. Ämnet är vår svenska signalspaningsmyndighet FRA:s samröre med främst NSA i USA, ett samröre som återigen blivit aktualiserat tack vare avslöjanden från Edward Snowden. Snowden, en avhoppare från NSA, har bland annat sagt att svenska FRA spionerar på ryska politiker på uppdrag av NSA och andra underrättelseorganisationer i andra länder. Detta är inte tillåtet enligt det uppdrag som FRA har, men det är samtidigt svårt att veta tågordningen i särskilda fall. Det är nämligen så att FRA får byta uppgifter man fått genom sin spaning mot uppgifter från andra länders myndigheter. Det innebär att så länge initiativet till spaningen kommer ifrån FRA och uppgifterna byts i bilaterala samarbeten så är det ok. Men förutom dessa ganska formella kontakter, om än hemliga, så förekommer det en mängd informella kontakter mellan FRA, NSA, GCHQ, mfl. Vem som då ber vem göra vad är som sagt svårt att veta, men ganska viktigt.

Ryssland vet såklart om att det här sker, men nu när Snowden har öppnat dörren och kastat in brandfacklan så skulle det förvåna mig om inte den ryska ledningen tar chansen att blåsa lite på elden för att åtminstone hota Sverige lite grann.

Det är i år 2013. Man slås ibland hur lite som har hänt sedan 1952 när den svenska DC-3:an sköts ned av ryskt jaktflyg när det var ute på ett signalspaningsuppdrag. Vi vet idag att mycket av informationen gick vidare till USA, och vissa tror att det fanns amerikansk utrustning och kanske till och med amerikansk personal ombord vid nedskjutningen. Det i sin tur gjorde att det lades ut ett antal dimridåer och rena falsarier vilket gjorde att det tog över 50 år innan flygplanet hittades.

Nu avslöjar Snowden att vi spionerar för USA. Det börjar återigen att regna dementier och officiella källor går ut med en misskrediteringskampanj och säger att Snowden jobbar för Ryssland, vilket är ett klassiskt upplägg i underrättelsekretsar.

Det har som sagt inte hänt så mycket sedan 1952.

Woflgang Hanssons krönika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar