lördag 21 december 2013

Kritiserad vargjakt

Den 19 december släppte Naturvårdsverket ett pressmeddelande som förkunnade att 30 vargar kommer att få skjutas i en licensjakt som genomförs från den 1 februari till den 15 februari. Jakten kommer att ske i län som valts ut "med hänsyn till koncentrationen av varg", och det gäller också det antal vargar som får skjutas. Tanken är att man med jakten ska tömma hela vargrevir, inte att skjuta enstaka vargar här och där.

Det intressanta kommer i efterspelet till detta pressmeddelande. Jag som är naturintresserad, men inte varken jägare eller rabiat jaktmotståndare, läser med intresse båda sidornas syn på saken, i det här fallet representerat av jägarna på sidan Jakt & Jägare, och jaktmotståndarna genom Svenska Rovdjursföreningen. Ingen av sidorna är nämligen nöjda med jakten, och från jägarnas håller verkar man tämligen övertygade om att jakten kommer att stoppas helt av ett överklagande i elfte timmen av jaktmotståndarna.

På Jakt & Jägare (J&J) säger man bland annat att 30 vargar inte ens motsvarar hälften av de föryngringar som skett sedan förra vintern, och vargforskaren Olof Liberg säger till J&J att det skulle behövas en jakt på ca 100 djur för att stoppa tillväxten i vargstammen. Flera saker i förslaget kritiseras i kommentarsfältet till artikeln på J&J, bland annat den korta tiden för jakten (två veckor) och även tiden den förlagts, när det ofta är både kallt och mycket snö. Dessutom är det en för kort tid till överklaganden vilket man tror kommer att stoppa jakten helt. Jägarna påstår att regeringen och Naturvårdsverket endast skyddar vargförespråkarna och deras intressen. Många anser också att jakten borde bojkottas helt.

På Svenska rovdjursföreningens (SRF) hemsida går generalsekreteraren Ann Dahlerus ut och säger att Naturvårdsverket hittat på en ny slags jakt för att tillfredsställa regeringens krav på vargjakt. Det nya i jaktformen ska då vara att man helt rensar några få vargrevir helt på vargar istället för att allmänt minska antalen. Vidare säger SRF att jakten "saknar såväl vetenskaplig som laglig grund". Ann Dahlerus säger också att det inte finns skäl att skjuta så mycket som 30 vargar i en liten stam som 350 djur.

Den ena sidan säger att 30 är så lite att det inte gör varken från eller till, den andra sidan att 30 hotar den lilla stammen som finns. Båda hänvisar till forskning och vetenskap, och allt som skrivs är mycket vinklat från vilken ståndpunkt i frågan man har sedan tidigare. Mikael Moilanen säger i en krönika på Jakt & Jägare bland annat att beslutet tagits av "Naturvårdsverkets styrkor av bevarandebiologer". Ann Dahlerus säger att beslutet om vargjakten är ett "regeringsstyrt uppdrag för att regeringen ska kunna leverera vargjakt". Ingen konsensus direkt om vems intressen Naturvårdsverket ser efter.

Det innebär att det är vansinnigt svårt för gemene man att skapa sig en egen bild utifrån någorlunda objektiv bevakning. Det enda vi vet med säkerhet är att rovdjursdebatten kommer att fortsätta, med speciellt fokus på vargen.

Varg
Foto: Daniel Mott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar