fredag 27 december 2013

Filmtips: Fur - ett fiktivt porträtt av Diane Arbus (2006)

Diane Arbus, 1923-1971, var en amerikansk fotograf. Född och uppvuxen i en välbärgad familj som ägde ett varuhus, där alla var intresserade av skapande. Fadern blev efter sin pensionering konstnär, systern skulptör och brodern poet. Vid 18-års ålder gifte Diane sig med Allan Arbus. Allan var fotograf i armén under andra världskriget och efter kriget från 1946 drev Diane och Allan tillsammans ett fotoföretag. Allan fotograferade och Diane var art director. Kunder var bland annat varuhuset som Dianes far ägde.

1956 slutade Diane Arbus med kommersiellt fotograferande och började studera. Det är här som hon påbörjar den karriär som hon sedemera ska bli välkänd för, med sina porträtt av socialt marginaliserade människor varav många ansågs med dåtidens referenser vara annorlunda och till och med fula. Det var t ex dvärgar, jättar, transsexuella, nudister och cirkusartister.

Filmen är ett fiktivt livsporträtt och baseras delvis på en biografi skriven av Patricia Bosworth. Dessutom vävs historien ihop med verkliga relationer, som i filmen delas med andra än i verkligheten. I huvudrollerna hittar vi Nicole Kidman som Diane Arbus och Robert Downey Jr som Lionel Sweeney, mannen som Arbus förälskar sig i och som introducerar henne i kretsarna av socialt marginaliserade människor. Allan Arbus spelas av Ty Burrell, som senare rönt stora framgångar i TV-serien modern family.

Klart sevärd med stort skådespeleri av främst Nicole Kidman.

Nicole Kidman
Foto: Georges Biard

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar