fredag 6 december 2013

Från terrorist till hyllad statsman

Igår nåddes vi av nyheten att Nelson Mandela gått bort. Mandela, som blev hela 95 år, hade ett händelserikt liv och var en avgörande kraft i att göra Sydafrika till ett demokratiskt land för alla sina invånare. Utbildad till advokat och under en tid en förgrundsfigur för den fredliga kampen mot apartheid, som sedemera blev en del av den väpnade kampen i ANC. Mandela dömdes till livstids fängelse 1962 för att ha lett en strejk. Enligt källor var det amerikanska CIA som tipsade den sydafrikanska polisen om var Mandela befann sig så att han kunder gripas. Han satt först i fängelse i Johannesburg Fort, och senare i det fängelse som tillsammans med Mandela blev en symbol för kampen mot Apartheid; Robben Island. 1985 avböjde Mandela frigivning i utbyte mot att ge upp den väpnade kampen, och det kom att dröja till 1990 innan han frigavs, då 72 år gammal. Den övertygelse att hellre välja att stanna kvar i fängelse än att bli fri efter 23 år saknar nog motstycke.

Flera länder, däribland USA och Frankrike, pekade ut ANC och Nelson Mandela som terrorister. Det spekuleras dessutom, som nämndes ovan, om att CIA var inblandade i arresteringen av Mandela. Sverige, och framförallt Olof Palme, uttalade ofta sitt stöd för ANC och kampen mot apartheid. Efter apartheids fall hyllade även USA och Frankrike Mandela som en stor statsman.

1994 valdes Nelson Mandela till Sydafrikas förste president utsedd i allmänna val, ett ämbete han innehade till 1999.

För den som vill fördjupa sig i problemen som den svarta majoriteten hade när apartheid började luckras upp kan se filmen The Hidden War, the true story about the Bang Bang Club, som handlar om fyra fotografer som dokumenterar kampen mellan olika grupperingar, däribland ANC.

Nelson Mandela i Johannesburg, 13 maj 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar