torsdag 12 december 2013

Stormigt på Lovön

En väderprognos över Lovön strax väster om Stockholm skulle nog förkunna att stormvindarna fortsätter med orkanstyrka i byarna. Hemvisten för vår signalspaningsmyndighet FRA är fortsatt utsatt för angrepp från medierna. Orsaken är att det fortsätter att komma fram besvärande uppgifter om FRA:s samarbete med främst amerikanska NSA och GCHQ i England. De senaste uppgifterna, som SVT:s Uppdrag granskning fått från de journalister som publicerar de dokument som Edward Snowden stulit från sin fd arbetsgivare NSA, tyder på att samarbetet är ännu mer omfattande än vad som tidigare funnits uppgifter om. Bland annat förekommer uppgifter om dataintrång, där FRA bistått NSA med hjälp. En hjälp som Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, säger till Aftonbladet kan uppfattas som en krigshandling.

– Skillnaden mellan avlyssning och dataintrång är att de senare utgör en aktiv handling som med viss rätt kan uppfattas som fientlig och i extremfall som liktydig med en krigshandling, säger Agrell till Aftonbladet.

Min personliga kommentar till det hela är att det är mycket anmärkningsvärt att det inte finns någon myndighet eller annan instans som har full insyn i hela FRA:s verksamhet, utan flera som ser delar av den. Det finns otaliga exempel på när verksamheter som ingen har full kontroll på växer helt utom all kontroll.

Vi kan nog förvänta oss att den här stormen är tilltagande under ännu en tid innan den kan förväntas bedarra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar